Csúnyán eldurvult a brüsszeli gazdatüntetés

2024. január 30. 18:33

A város vezetése azt ajánlja az autósoknak, ne induljanak gépkocsival Brüsszelbe.

2024. január 30. 18:33

Belgiumban a gazdák lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat, a tengeri kikötő és Brüsszel közötti autópálya kijáratait, valamint a mellékutakat traktorok torlaszolták el – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden. Az országos tüntetést szervező szakszervezet, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) tájékoztatása szerint azt tervezik, hogy legalább 36 órára megakadályozzák a bejutást az ország második legnagyobb északi-tengeri kikötőjébe. 

Ezt is ajánljuk a témában

Közölték, a kikötőt azért tették elérhetetlenné, mert a gazdák rovására kap gazdasági támogatást, illetve, a károsanyag-kibocsátásról szóló uniós irányelv szerint „negyvenszer többet bocsáthat ki”, mint a gazdálkodók. A napilap internetes oldalán arról számolt be, hogy Céline Tellier zöldpárti vallon környezetvédelmi miniszter a régió fővárosa, Namur közelében fekvő Daussoulx autópálya-csomópontjánál kialakult traktoros blokádnál félórás megbeszélést folytatott a megmozdulást szervező szakszervezet képviselőivel. A találkozón számos témát vitattak meg, többek között az új növényegészségügyi előírásokat és a gazdák számára nem elégséges termelői árak problémáját. 

A válaszokkal elégedetlen gazdák és miniszteri kíséret között dulakodás tört ki, 

Céline Tellier-t ezért a helyszínről ki kellett menekíteni – írták. 

„Nem akarjuk többé azt hallani, hogy majd megvizsgáljuk, hogy majd meglátjuk” – idézte a tüntetés résztvevőit a hírportál. A szervezők közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére. Alexander De Croo belga miniszterelnök kedden találkozik a mezőgazdasági termelők szervezeteivel Brüsszelben. 

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet. A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők autógumikat és szalmabálákat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát.

Ezt is ajánljuk a témában

Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása jelentős zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, különösen a daussoulx-i autópálya-csomópontnál és az autópályák brüsszeli bejáratainál. 

A belga főváros vezetése azt ajánlja az autósoknak, hogy ne induljanak gépkocsival Brüsszelbe. 

A gazdák a belga főváros uniós negyedének egyes útjainak forgalmát lassítják traktorjaikkal.

(MTI)

Nyitókép: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga via AFP

***


 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. február 05. 11:33
HAJRÁ GAZDÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KITARTÁST!!!!!!!!!!!!
nnjohn
2024. január 31. 05:10
A 2100-as években a történelem erre a mostani 2024-es SÁRKÁNY évére úgy fog emlékezni, mint amikor egy összeurópai PARASZTLÁZADÁS elsöpörte a hiperprogresszív agyatlan libsibolsi senkiháziakat.
orokkuruc-2
2024. január 31. 02:56
de miért nem az EU-s patkányokkal izmoznak? Ukrán gabona, kivitelezhetetlen állatjóléti szabályok, stb. Bár a helyi libsik "pátyolgatása" se haszontalan :)))
Takagi
2024. január 30. 21:56
Ó, ez még csak a kezdet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!