Lemondott Európa egyik utolsó uralkodója

2023. december 31. 19:54

„A trónt fiamra, Frigyes koronahercegre hagyom” – közölte II. Margit dán királynő.

2023. december 31. 19:54

II. Margit dán királynő vasárnap újévi beszédében bejelentette, hogy január 14-én, 52 év uralkodást követően lemond idősebb fia, Frigyes trónörökös javára.

A 83 éves királynő, aki 1972-ben lépett trónra, II. Erzsébet brit királynő 2022 szeptemberi elhunyta után a legrégebb óta trónon lévő európai uralkodó volt. II. Margit 2023 februárjában sikeres hátműtéten esett át.

„A műtét természetesen gondolatokat ébresztett a jövőt illetően, mégpedig, hogy eljött-e az idő a felelősség átengedésére a következő nemzedéknek” – mondta II. Margit. „Úgy döntöttem, hogy most jött el a megfelelő idő.

2024. január 14-én, 52 évvel azután, hogy követtem a trónon szeretett apámat, lemondok Dánia királynőjének tisztségéről”

– mondta.

„A trónt fiamra, Frigyes koronahercegre hagyom” – fűzte hozzá.

(MTI)

***

Nyitókép: KELD NAVNTOFT / RITZAU SCANPIX / AFP

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 16. 00:21
Magyarország még erre sem képes, pedig sokkal nemesebb hagyományai vannak, de a hatalom tart azoktól. Szabad királyválasztási jog, ellenállási jog. Nincsen olyan politikai erő, amelyik magyar királyságot akarna, így ilyenre szavazni sem lehet. Még ha ezek a posztbolsevikok valami normális tartalmat adtak volna az elnöknek, hogy legyen valami közhaszna. Jelenleg azonban az államfői pozíció tartalmatlan, így felesleges pénzkidobás. Valahogyan arról sincsen soha közvéleménykutatás, hogy hányan támogatnák az 1946-ban eltörölt magyar alkotmányosság helyreállítását. Népszavazás meg pláne nincsen soha alkotmányos kérdésekről. Sem.
Csomorkany
2024. január 01. 11:32
Magyarország nem érdemelne királyt? Olyan mezítlebas ez az 1918-ból örökölt, legutóbb egy komcsi által kikiáltott köztársaság!
chief Bromden
2024. január 01. 09:59
Karcsika példát vehetne róla, a kivénhedt aranyásójával együtt.
Silcon
2024. január 01. 09:37
Unknown->masikhozzaszolo > Ha választásokat írnak ki,akkor nem lesz már királyi család és az államformája lesz más A dánok kedvelik a királyi családot, nem valószínű, hogy felszámolnák a királyságot. Honnan tudom? Izé, most megbuktam mint Rottenbiller, a Silcon egy dán cég volt. Kár érte kiváló ügynök volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!