Amerikában próbált szerencsét egy volt orosz regionális miniszter – kamionsofőrnek állt

2023. augusztus 19. 15:47

Denis Sharonov a Komi Köztársaság mezőgazdasági minisztere volt, de az Ukrajna elleni agresszió miatt az elvándorlást választotta.

2023. augusztus 19. 15:47

Az ukrán háború miatt Oroszországból az USA-ba emigrált Denis Sharonov teherautó-sofőrként keresi a kenyerét, és majdnem annyit visz haza, mint a régi hazájában korrupció nélkül – olvasható a HVG-n. 

Denis Sharonov a Komi Köztársaság mezőgazdasági minisztere volt, de több százezer orosz honfitársához hasonlóan az Ukrajna elleni agresszió miatt az elvándorlást választotta.

Sharonov 2020-ban lett Komiföld – az Oroszországi Föderáció egyik tagköztársaságának – agrárminisztere, miután a vállalati szférából hívták a posztra. Nem sokkal ezután hamar megtapasztalta a mindent átjáró korrupciót. 

 

Oroszországban azért mennek politikusnak, hogy lopjanak” 

 

– hangoztatta, hozzátéve, hogy ha valaki nem csatlakozik a bűnös rendszerhez, azt kilökik.

Ő maga azonban visszautasította, hogy részt vegyen egy kétes földügyletben, ezért szembetalálta magát a köztársaság vezetőjével, és 2022. januárjában kirúgták. Egy hónappal később Oroszország lerohanta Ukrajnát, ami miatt nagyon rosszul érezte magát, de a döntő pillanat az volt amikor megkapta a behívóját. 

Ekkor 48 éves volt, így az orosz törvények értelmében nem is hívhatták volna katonai szolgálatra. Szerinte a helyi vezetőség bosszúból tette, hogy Ukrajnába távolítsák el.

Úgy döntött, elhagyja a hazáját, és az USA-ban próbál szerencsét, ahol korábban cserediákként tanult. Kirgizisztánon és Dubajon keresztül Mexikóba ment, onnan a határon gyalog át az USA-ba, ahol menedékjogot kért. Bár az ügyét még nem bírálták el, addig is dolgozik, és sofőrként közel annyit keres, mint miniszterként, ide nem értve a „plusz jövedelmeket”.

Sharonov arról nem beszélt, hogy van-e családja, és ha igen, vele tartott-e. Korábban Instagram-fiókja öltönyös és elegáns képekkel volt tele, a közösségi oldala most inkább utazós posztokkal van feltöltve.

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2023. augusztus 21. 07:15
Hát hogyne: át Kirgizisztánon, aztán hipp-hopp, Dubajban, onnét Mexikóba, aztán gyalog, közben senki meg nem kérdezte, hova megy, honnét jön.
mai nap
2023. augusztus 21. 07:04
Messzire ment ember azt mond, amit akar..
blondibarbi
2023. augusztus 21. 04:52
Jót röhögtem, mert persze ha nem kap behívót, akkor nem ment volna sehova az "agresszió miatt". :))
Cserna János
2023. augusztus 21. 00:04
Szépre festi magát a bácsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!