A britek helyett Norvégiához csatlakozna az Orkney-szigetek?

2023. július 03. 11:21

Az Északi-tenger szigetcsoportja elégedetlen a brit támogatással, ellenben felfedezték a viking gyökereiket.

2023. július 03. 11:21
null

A Skóciától északra fekvő Orkney szigetcsoportjának vezetése átgondolja saját jövőjét. James Stockan, Orkney tanácsának vezetője szerint a szigetek nem kapnak megfelelő finanszírozást a brit államtól, ezért megvizsgálják a kormányzás alternatív formáit.

Orkney vezetője úgy látja, hogy

mind a brit, mind a regionális skót kormány cserben hagyta a szigetcsoport lakóit,

és nem kapnak kellő finanszírozást a helyi önkormányzat feladatai ellátásához.

„A legjobb pozíciókat szeretnénk a jövő nemzedékei számára, a legjobb helyet biztosítva számunkra a világban” – jelentette ki Stockan, aki még az országváltástól sem zárkózna el.

Orkney a középkor folyamán 1472-ig norvég és dán uralom alatt állt, gyakorlatilag a vikingek utódai lakták be a szigeteket. Ezt követően került Skócia, majd az Egyesült Királyság uralma alá.

– emlékeztetett Orkney vezetője, aki szerint most is nagyon szívélyesek a viszonyaik és mélyek a kulturális kapcsolataik a norvégokkal. „Most jött el az a pillanat, hogy megvizsgáljuk mindazt, ami lehetséges” – fogalmazott Stockan.

Brist és skót kormányzati szóvivők ugyanakkor az ország egységére hívták fel a figyelmet, és megígérték, hogy jobban odafigyelnek majd Orkney támogatására.

 

Fotó: Kirkwall, Orkney fővárosa (forrás: Wikipedia)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2023. július 03. 13:57
Orkney és Norvégia között ott van a szintén UK Shetland-szigetek. Érdekesen festenének egy országváltás után a felségvizek... Malajzia és Indonézia között vannak még ilyen érdekesen kialakult szigetek.
pollip
2023. július 03. 13:48
Előbb utóbb úgyis szét fog esni az UK is, mint ahogy az USA és az EU is . Idő kérdése, lehet, hogy nem is kell olyan sok.
patópál
2023. július 03. 13:19
Orkneyt soha nem fogják elengedni a britek Scapa Flow miatt.
makám
2023. július 03. 13:06
"és nem kapnak kellő finanszírozást a helyi önkormányzat feladatai ellátásához." arra van az adó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!