Bevallotta Putyin, mi a terve a dollárral

2023. május 25. 07:24

Az orosz elnök szerint „a nemzetközi pénzügyi szférában is drámai változások zajlanak”.

2023. május 25. 07:24
null

Több ország törekszik a független fejlődésre – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a második Eurázsiai Gazdasági Fórum plenáris ülésén.

A május 24-i részt fórumon Putyin mellett részt vett fehérorosz kollégája, Alekszandr Lukasenka, Kassim-Jomart Tokajev kazah elnök, Szadir Dzsaparov kirgiz elnök és Mher Grigorjan örmény miniszterelnök-helyettes is.

Putyin az eseményet arra használta fel, hogy felvázolja álláspontját a globális változásokról – írta a Sputnik News.

„Igazán mély, alapvető változásokat látunk a globális színtéren.

önálló bel- és külpolitikát folytat, és ragaszkodik saját fejlődési modelljéhez” – hívta fel a fórum résztvevőinek figyelmét az orosz vezető.

Drámai változások a nemzetközi pénzügyi szférában

Putyin beszédében kiemelte, hogy „a nemzetközi pénzügyi szférában is drámai változások zajlanak”, és Oroszország bebizonyította, hogy nemcsak alkalmazkodni tud hozzájuk, hanem vezető szerepet is tud vállalni ebben a folyamatban.

Az orosz elnök azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország azon dolgozik, hogy csökkentse a „barátságtalan országok” valutáinak részesedését a kölcsönös elszámolásokban, és még aktívabban kíván együttműködni a partnerekkel szerte a világon, hogy elérje a nemzeti valuták használatára való teljes átállást.

A Sputnik News felidézte, hogy korábban az orosz elnök Washington szemére vetette, hogy de facto

Putyin szerdán fórumon felszólalva bizakodását fejezte ki, hogy a globális pénzügyi rendszer decentralizációja „a gazdasági szférában folyó munka depolitizálódásához” vezet.

Nyitókép: MTI/Pool AP/Thibault Camus

***

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barkasfarkas
2023. május 25. 09:38
"Több ország törekszik a független fejlődésre" "fehérorosz kollégája, Alekszandr Lukasenka, Kassim-Jomart Tokajev kazah elnök, Szadir Dzsaparov kirgiz elnök és Mher Grigorjan örmény miniszterelnök-helyettes is." Hát hajrá, előre a nagy fejlődés útján... majd tíz év múlva megnézzük, hova jutottak.
Gordon.
2023. május 25. 09:04
Ezt a "cikket" teljesen felesleges volt összehozni és feltenni ide. Putyin semmitmondó sablonok sorát ismételte, de ezek is blődségek, hamisan előadva. - "Igazán mély, alapvető változásokat látunk a globális színtéren." Mintha valami spontán folyamat lenne, miközben ezeket a változásokat Putyinék próbálják eéőidézni. - "Egyre több állam veszi az irányt a nemzeti szuverenitás megerősítése felé, önálló bel- és külpolitikát folytat, és ragaszkodik saját fejlődési modelljéhez” Hogy kikről beszél itt Putykó, az nem világos, de annyi igen, hogy pont Oroszország nem szereti az önálló "vonalat", ha az a közelében történik. Ezt Ukrajna esetében sem tűri, ezért világháborút is hajlandó kockáztatni. Mások esetében igyekszik elősegíteni holmi "önállóságot", ami természetesen arra menne ki, hogy megbontsa a "nyugat" egységét, ellentéteket szítva. Amit a dollár kiiktatásának a szándékáról mond, abban abszolút semmi új nincs, de a "nemzeti valutákra való teljes átállás" egy gyermeteg, kivihetetlen és haszontalan elképzelés, amit maga is tud - legalábbis tudnia kellene. Ezerféle valuta, állandóan változó háttérrel és fedezettel (vagy anélkül)? A cél pont ennek a fordítottja kellene, hogy legyen - egy mindenkitől független pénznem/értékmérő, pl arany alapú világvaluta, vagy digitális pénznem (ez utóbbi zavaros ügy). Putyin nem mondott végül semmit, amit meg kötelezően kiadott magából itt a csatlósai (vagy annak reméltek) szűk körében, azért kár volt időt áldozni.
koronaszepe
2023. május 25. 08:52
"Bevallotta Putyin, mi a terve a dollárral." Na, egyes becslések szerint van neki belőle cca. 200 milliárd...
6.sztrovacsek
2023. május 25. 07:59
A dollárt minden eldugott porfészekben ismerik, és elfogadják. És ez ellen még Putyin sem tehet semmit. Amúgy meg nem rossz ez a hír így korán reggel, mert mosolya fakasztja az embert. Még csak azt kellene eldönteni - de minek? - hogy Putyin hülye ennyire, vagy a mandi szerkesztője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!