Beelőztek minket a románok: egész Európában ők ellenzik a legjobban Ukrajna nyugati támogatását

2023. február 24. 06:25

A felmérés szerint az uniós polgárok továbbra is szolidaritásukat fejezik ki Ukrajnával: a válaszadók 91 százaléka támogatja a humanitárius segítségnyújtást.

2023. február 24. 06:25
null

Egy évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Eurobarométer közzétette legfrissebb kutatását.

A felmérés szerint a Európában a románok ellenzik leginkább az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást

– számol be a maszol. A romániaiak 25 százaléka helyteleníti a háború sújtotta ukrán nép humanitárius segélyezését, ami a legmagasabb arány az egész EU-ban, messze lemaradva Bulgária 15 és Szlovákia 11 százalékos elutasítása mögött. Illetve a románok vezetnek az EU-ban a háborús menekültek befogadásának rosszallása terén is 24%-os arányukkal – a második helyen állnak a csehek után.

Az felmérés szerint az uniós polgárok továbbra is szolidaritásukat fejezik ki Ukrajnával: a válaszadók 91 százaléka támogatja a humanitárius segítségnyújtást, 88 százalékuk pedig a háború elől menekülő emberek befogadását az EU-ba.Ezen kívül az európaiak továbbra is elsöprő többségben támogatják az orosz állami médiacsatornák betiltását (67%) és az Ukrajnának szánt katonai felszerelések szállítását (65%).

Energiafüggőség

A felmérés az orosz energiától való függőség kérdését is taglalja. E kérdésben az uniós polgárok túlnyomó többsége (84%) egyetért azzal, hogy az uniós országoknak minél hamarabb csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét. Az EU polgárai ugyanakkor a magas inflációt tartják az EU előtt álló két legfontosabb probléma egyikének (32%), amelyet a nemzetközi helyzet (28%) és az energiaellátás (26%) követ.

Nyitókép:MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. február 24. 15:33
Azt meg mernék kérdezni az eurolibsik, hogy afegyverszállításokat hányan támogatják?
hegel
2023. február 24. 13:39
Akkor ez is csak a létszámcsökkentésért van és minden más hazudozás ahogy a coviddal is az volt...hááát akkor nyugat és mások ugy csökkentik az emberanyagukat ahogy akarják mi kevesen vagyunk oszt jónapot!
fatman
2023. február 24. 13:24
ez a soros féle újságokban nem fog megjelenni... ott továbbra is minket fognak mocskolni...
Rasdi
2023. február 24. 13:22
"Az felmérés szerint..." Helyesen: "A felmérés szerint..." De hát ilyen apróságra a mandi egy szerkesztett cikkben már nem ad. (A szankciók miatt nem telik korrektorra?:)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!