Egyre sikeresebbek a muszlim politikusok Európában

2023. március 29. 14:49

Skóciában kedden Humza Yousaf személyében megválasztották az ország első színesbőrű, valamint Európa első muszlim származású miniszterelnökét. Mutatjuk az Európában hasonlóan szép karriert befutott politikustársait.

2023. március 29. 14:49
null

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: Humza Yousaf lett Skócia új vezetője. A muszlim politikus hitet tett Skócia függetlenedése mellett – erről ide kattintva olvashat bővebben.

A politikus megválasztása kapcsán érdekesség, hogy a muszlim lakossággal arányosan Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban alul vannak reprezentálva az iszlám követői a parlamentben. Ezzel szemben Belgiumban, Hollandiában és Bulgáriában meglehetősen sok a muszlim politikus – derült ki egy kutatásból.

Humza Yousaf  megválasztásának apropóján cikkünkben öt olyan muszlim vallású személyt gyűjtöttünk össze, akik komoly politikai sikereket értek el Európában.

Forrás: EMRAH YORULMAZ / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Forrás: EMRAH YORULMAZ / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

1. Sayeeda Warsi bárónő (Egyesült Királyság)

Sayeeda Warsi volt az első muszlim nő, aki szerepet kapott a brit kabinetben. 2010 és 2012 között a Konzervatív Párt társelnöke volt.

A Cameron–Clegg kormánykoalícióban 2010 és 2012 között tárca nélküli miniszterként dogozott. 2012-től a Külügyminisztérium és Nemzetközösségi Hivatal államminisztere, valamint hitért és közösségekért felelős államminiszter volt. 2014 augusztusában lemondott tisztségéről, mivel nem értett egyet a kormány izraeli–gázai konfliktussal kapcsolatos politikájával.

Bár ezt követően nem politizált többet a tori pártban, 2018-ban felhívta a figyelmet, hogy a pártban komoly iszlamofóbia van jelen, de a tagok a szőnyeg alá söprik a problémát. Akkor azt nyilatkozta a The Guardian-nek, hogy ha nem kezdenek el foglalkozni az iszlám kérdéssel, komoly bajban lehet majd a párt.

Nem csak a muszlimokat, de a keresztényeket érintő gondokra is felhívta a figyelmet.

2013-ban Washington D.C.-ben mondott egy beszédet, ahol hangsúlyozta:

„Vannak helyek a világban, ahol még ma is veszélyben van annak az élete, aki kereszténynek vallja magát. A keresztényeket világszerte több helyen kiközösítik, diszkriminálják, kínozzák vagy akár meggyilkolják pusztán a hitük miatt”.

Forrás: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Forrás: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

2. Rachida Dati (Franciaország)

Politikai karrierjét a francia Les Républicans pártban kezdte meg Nicolas Sarkozy szóvivőjeként 2007-ben, majd igazságügyi miniszter volt Sarkozy kormányában. Később, 2009. és 2019. között Európai parlamenti képviselő volt Brüsszelben.

2020-ban elindult a párizsi polgármesteri címért, de akkor Anne Hidalgoval szemben alulmaradt. Az utóbbi idők párizsi történései miatt Hidalgo egyre népszerűtlenebb az emberek körében. Egy friss közvélemény kutatás szerint, ha most kéne választani, az emberek Datinak adnák a voksukat.

Politikai sikerei miatt Rachida Dati példaképnek számít, és a sokszínűség szimbólumának tartják Franciaországban.

Dati bevonásával Sarkozy azt az üzenetet akarta közvetíteni a fiatalok felé, hogy „kemény munkával bármit elérhetnek”.

Forrás: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP
Forrás: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP

3. Ahmed Aboutaleb (Hollandia)

A marokkói származó politikus 2009 óta a hollandiai Rotterdam polgármestere.  A munkáspárt poitikusa nagy népszerűségnek örvend. Nem csak, hogy többször újra választották, de 2021-ben a londoni City Mayors Foundation „világ legjobb polgármesterének járó” World Mayor Award díjjal tüntette ki.

A muzulmán politikus a vallások közötti békés együttélés híve. A 2015-ös párizsi terrormerényletek után videóban üzent az iszlám szélsőségeseknek. Azt mondta:

„Hihetetlen, hogy ilyen módon harcoljon valaki a szabadság ellen, de ha valakinek ez nem tetszik, szedje a sátorfáját és menjen el” – mondta és hozzátette, ez a Hollandiába érkezőket is érinti.

jelentette ki.

Forrás: FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Forrás: FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

4. Cem Özdemir (Németország)

A török származású Cem Özdemir évek óta az egyik legfontosabb személy a német zöld pártnál, jelenleg az ország mezőgazdasági minisztere. A magát szekularista muszlimnak tartó baloldali politikus kritikusa az Erdogan-kormánynak.

Azt mondja, addig nem hajlandó visszatérni Törökországba, amíg nem váltják le az ottani kormányt.
Forrás: LEON NEAL / AFP
Forrás: LEON NEAL / AFP

5. Sadiq Khan (Egyesült Királyság)

A pakisztáni származású munkáspárti politikust 2016-ban választották meg először London polgármesterévé, majd 2021-ben újraválasztották. Khan a szunnita iszlám vallás követője. Tavaly év végén Mekkából posztolt egy képet Twitterre, amelyen ő látható imádkozás közben. Az üzenetben boldog új évet kíván, és kifejezi háláját, amért részt tudott venni egy Mekkát és Medinát is érintő zarándoklaton.

Idén márciusban pedig London történetében először fényekkel díszítették fel a várost Ramadán alkalmából. A fényeket szertartásosan március 21-én a polgármester kapcsolta fel.

Az utóbbi években egyre több a muszlim vallású politikus Európában, de a skót Humza Yousaf volt az első, aki a miniszterelnöki pozícióig jutott.

Nyitókép: Justin Tallis / AFP

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
most
2023. március 29. 21:46
"Európa első muszlim származású miniszterelnöke" Huh, mandi. Albániában , Koszovóban már volt / van egypár, és még nem beszéltünk Törökországról.
Igazszó
2023. március 29. 21:11
Megérdemlik. Pusztuljanak!
blondibarbi
2023. március 29. 21:02
Persze, hogy "egyre sikeresebbek", hiszen a muszlim migránsok, akik napról-napra, hétről-hétre egyre többen vannak, ugyan kire szavaznak ? Angliának már egy indiai a miniszterelnöke, London főpolgármestere egy paki, most már Skócia első embere is egy paki. Ugyanez lesz mindenütt, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, stb., stb. Csak így tovább az európai teljes önfelszámolás útján !
Chardonnay99
2023. március 29. 18:09
Vajon fogadóirodákban már lehet fogadni arra, hogy melyik európai ország lesz először hivatalosan is kalifátus? Ki kapná a legmagasabb esélyt? Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Svédország vagy talán Hollandia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!