A Sound után megugrott a kokain, a ketamin és az MDMA jelenléte a Balatonban

2022. július 08. 08:38

A kutatók szerint az illegális szerek főként a vizelettel kerültek a tóba.

2022. július 08. 08:38
null

Megnőtt több kábítószer jelenléte is a Balaton vízében a 2017 és 2019 között rendezett Balaton Soundok után – derült ki egy magyar kutatásból, amelyet a 24.hu is szemlézett.

Mint írták nyolc magyar szerző még 2021 januárjában jelentette meg a tudományos munkáját az Environmental Toxicology and Chemistry című szaklapban.

Az „Illegális kábítószerek mint egy nagy édesvízi tó vízi ökoszisztémájára jelentett potenciális kockázat egy nagy zenei fesztivál után” című  tanulmányban ugyan nem nevesítik a magyar fesztivált, de a szövegből kiderül, hogy a Balatonról van szó, a mintavételi helyekből, időpontokból és a látogatószámokból pedig ki lehet következtetni, hogy a Balaton Sound a fesztivál – tették hozzá.

Több mint tíz illegális kábítószert mutattak ki a vízmintákból

A cikkben ismertették, hogy a kutatók 2017 és 2019 között vizsgálták a Balaton vizét Zamárdinál, a fesztivál területének három pontján. Méréseket végeztek a Balaton Sound előtt 3 hónappal, majd egy héttel a fesztivál kezdete előtt, később pedig a Sound végezte után egy nappal, egy hónappal majd 4 hónappal.

A vízmintákban 11 tiltott kábítószer nyomát mutatták ki: kokaint (és annak két metabolitját, a benzoilekgonint és az ekgonin-metilésztert), ketamint (és metabolitját, a norketamint), a tramadol nevű opioid fájdalomcsillapítót, az amfetamint, a metamfetamint, illetve az ecstasyhoz köthető vegyületeket (MDMA, MDA, MDAI). Szinte mindegyik kizárólag a fesztivál utáni napokon volt jelen a vízben, így összefüggés mutatható ki az esemény és a kábítószer-használat között – sorolták.

Legmagasabb koncentrációban a kokaint, a ketamint, illetve az ecstasy fő hatóanyagát, a 3,4-metiléndioxi-N-metamfetamint (MDMA) mutatták ki.

A kutatási eredmények alapján a tramadol jelenléte volt állandó, de a mennyisége nem közelítette a kockázati határértéket, a fesztiválhoz köthető rekreációs szerek közül néhány azonban átlépte ezt a küszöböt. A 2019-ben megugró kokainkoncentráció az alacsony kockázati kategória eléréséhez volt elég, míg közepesen kockázatosnak ítélték a ketamin és az MDMA mennyiségét a vízben egy nappal a fesztivál után.

A vizelettel kerülhettek a szerek a tóba

A 2017-es és 2019-es Balaton Soundról származó minták hasonló szennyezettségi profilt mutattak, amit a kutatók a két évben tapasztalt hasonló időjárási körülményekkel magyaráztak. A fesztiválok után mindkét évben megérkezett az északi szél, és csökkenthette a fürdőzők számát, valamint hozzájárulhatott a kábítószerek hígulásához és szétterjedéséhez. A kutatók szerint főként a vizelettel kerültek a tóba a szerek – írták.

A tanulmányban arra is kitértek, hogy a Balaton Soundok után a szerek többsége a vízben is „megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros hatással lehet az élővilágra”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2022. július 09. 09:52
Trash-turisták. Ideje beindítania az áttérést a minőségi turizmusra (Budapesten is).
cinkegolyó
2022. július 08. 15:41
Rokonaim kisgyerekkel nyaraltak Zamárdiban, amikor ez az őrjöngés volt. Idő előtt haza is jöttek, nem bírták a zajt, otthagyták a befizetett szállást. Valamelyik média lelkesen ömlengett azon, hogy még a földrengés jelző műszerek is kilengtek, akkora dübörgés, ugrálás volt ott. Anyátokat, azt, hogy már sehol sem lehet kulturáltan kikapcsolódni, pihenni. A görög szigeteken pl betiltották az éjszakai zajongást, 11 óra után csendrendelet van.
Akitlosz
2022. július 08. 13:42
Amúgy miért engednek a hatóságok ilyen kábítószerfesztivált működni? Csak egy razzia és egy egész új börtönt meg lehetett volna tölteni ezekkel a drogosokkal csak onnan.
Akitlosz
2022. július 08. 13:39
Na már a halakat is kábítják. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!