Több uniós szintű döntést szeretnének a magyarok menekültügyben

2015. október 16. 15:49

Az Eurobarométer legújabb felmérése alapján a magyarok bíznak abban, hogy az Európai Unió képes megoldania a migrációs válságot, és nagyobb arányban szeretnének közösségi döntéseket. A válaszadók alapján a magyarok 64 százaléka támogatná, hogy a menekülteket szétosszák a tagállamok között.

2015. október 16. 15:49

Meglepő eredményeket hozott egy uniós közvélemény-kutatás a magyarok hozzáállásáról a migránskérdés kezeléséhez – írja az Index. Az Eurobarométer legutóbb megjelent felmérése alapján a magyarok 69 százaléka pártolná, hogy migrációs kérdésekben a döntések uniós szinten szülessenek meg. Ez azért is meglepő, mert a 69 százalékkal az EU-átlag felett áll hazánk, hiszen az csak 66 százalék. A 69 százalékos támogatottság azt is jelenti, hogy a volt szocialista tagállamok közül a legmagasabb arányban pártolnák, hogy több legyen a döntés közösségi szinten. 

A lista végén a csehek, az észtek, a lengyelek és a szlovákok vannak, 40 százalék körüli támogatási aránnyal, ami alapján szintén meglepő, hogy Magyarország ennyire kilóg a visegrádi országok közül.

Bízunk az EU-ban

Bár a kormány szerint az Európai Unió bevándorláspolitikája megbukott, a válaszok alapján úgy tűnik, a magyarok bíznak az uniós szabályalkotásban. A magyarok elsöprő többsége, 72 százaléka ugyanolyan szabályokat szeretne a legális bevándorlásra minden országban. Ez valamelyest az uniós átlag alatt van, ami 79 százalék.

A magyarok egyébként a menekültek szétosztásától sem ódzkodnak úgy a felmérés alapján, mint ahogy a kormány: a válaszadók 64 százaléka értett egyet azzal, hogy jobban szét kellene osztani a menekülteket az unió tagországai között. Az uniós átlag ez esetben 78 százalék.

A felmérés emellett foglalkozik még a menekültügy finanszírozásával, azzal, hogy melyik ország mekkora kihívásnak tartja a migrációt, a kulturális sokszínűséggel, és a migráció gazdasági hatásaival.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. október 16. 19:12
A spicliket és az ellenséget kérdezték többségben. Ez nagy baj!
UvegSam
2015. október 16. 18:52
Hazug köcsögök, lehetetlen eredmény. Teljesen ellentmondásos a kilencven százalékos bevándorlás ellenesseg, és ez a liberalbolsevik manipuláció.
Steppenwolf
2015. október 16. 17:54
Persze, azért emelkedik meredeken Orbán népszerűsége, mióta a migránsválság van, mert az ország 2/3-a nem ért vele egyet... Gondolom a közvéleménykutatás mellett az EU az eredményeket is előre megrendelte. Brüsszel pont olyan, mint a jereváni rádió az ismert viccben... ...Meg mint Moszkva anno.
Anonymtalan
2015. október 16. 17:45
Ez manipulált mérés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!