Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Rabok legyünk, vagy szabadok – ez a kérdés, válasszatok!

2024. május 15. 13:07

Becsüljük meg a hintapolitikát, mert olyan rettenetes idők is jártak már, amikor ezt se választhattuk!

2024. május 15. 13:07
Kínai kapcsolat: Orbán és Hszi Budapesten
Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
Pesti Srácok

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„A hintapolitika tehát nem szabad élet, hanem veszélyes játék, vékony mezsgyéken egyensúlyozás. Ha nem tetszik, mert veszélyes, mert fárasztó, hogy mindig ügyeskedni kell, akkor csak egyetlen dolgot lehet választani helyette. Rabok legyünk, vagy szabadok – így fogalmazta ezt meg Petőfi, tökéletesen leírva a magyarság Mohács utáni dilemmáját, még két évszázaddal a saját élete után is. Ha nem a hintapolitikát választjuk, akkor csak az egyoldalú odaadás marad, a feltétlen elszegődés valamelyik nagyhatalomhoz. Ennek is vannak hívei a magyar politikában. Csakhogy az ilyesmi nálunk mindig szabadságharcokba torkollott, és fog torkollani. Ez van, ilyenek a magyarok.

Becsüljük meg tehát a hintapolitikát, mert olyan rettenetes idők is jártak már, amikor ezt se választhattuk!

Volt, amikor készen kaptuk az elnyomást, és csak szabadságharcokat robbanthattunk ki válaszul. Ha tetszik, ha nem, a magyar történelem epizódjainak – a történelmi tapasztalataink fényében – kétféle lehetséges kifutása van:

I. vesztes szabadságharc, és megalázó kibékülés az agresszorral
II. hintapolitika

Igaz, ami igaz, tartós sikert egyikben sem tudtunk felmutatni az elmúlt fél évezredben. Az egyoldalú elszegődés végül mindig eldurvul, aztán szabadságharc a vége, mert a magyarságnak van egy elég magas, ám egyértelmű tűréshatára. Így ez is csak időleges békét jelent. A hintapolitikában pedig elég egy-két elhibázott lépés, és évtizedek építőmunkája veszhet kárba. Ha irányítani akarjuk a saját sorsunkat – márpedig eddig mindig akartuk, miért pont most engednénk el? –, akkor csak a ravasz és türelmes hintapolitika marad. Abba érdemes sok energiát fektetni, hogy politikai nemzedékeken át olyan vezetők vegyék át egymástól a stafétát, akik értik, hogy hogyan és miért kell ezt csinálni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­x­­­i­ ­p­­­u­­n­­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Osztap_Bender
2024. május 16. 11:10
Rabok legyünk, vagy szabadok – ez a kérdés, válasszatok! Lassan évszázadok óta ez a kérdés. Egyetlen igaz válasz csak 1956-ban lett megfogalmazva. Azóta is megy a terelés, a hamisítás, a gyalázat.
lauderstenonis-2
2024. május 16. 11:06
Csak egyvalamivel maradt adós a cikk írója... Pár példát adhatott volna a sikeres magyar hintapolitikára.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. május 15. 16:15
A fasszopó Véseynek életében először van igaza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!