Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A Fico elleni merényletről – amikor a polarizáció elszabadul

2024. május 16. 12:02

Remélem, hogy megértik végre, hogy a polarizáció szó szerint életveszélyes.

2024. május 16. 12:02
null
Rácz András
Rácz András
Facebook

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

„Csak hogy egyértelmű legyen: egy EU és NATO tagország demokratikusan megválasztott, hivatalban lévő miniszterelnöke ellen követtek el merényletet.

Specifikusan magyar szempontból egy szomszédos, baráti ország és testvéri nép miniszterelnöke ellen; egy olyan ország miniszterelnöke ellen, ami félmillió magyar otthona is.

Ez teljes őrület. 

Ergo, az a kérdés, hogy innen akkor most hogyan tovább.

Annak feltárása, hogy pontosan mi és hogyan történt, a szlovák állami szervek és a velük együttműködő szövetségesek feladata. Amíg azonban a vizsgálatok nem fejeződnek be, a lehető legrosszabb, amit tenni lehet, hogy ha bárki hergelésre, a vélt vagy valós politikai ellenfelei lejáratására igyekszik felhasználni a történteket. 

Ez a sztori ugyanis jelentőségében bőven túlmutat a hagyományos politikai küzdelmeken. 

Mégpedig azért, mert jól mutatja, hogy 

a politikai szereplők által aktívan gerjesztett, belső polarizálódás milyen pusztító következményekkel járhat, teljesen váratlanul is.

Ebből pedig illene levonni a tanulságokat - elsősorban azoknak, akik a polarizációt hivatásszerűen gerjesztik.  Nem is «csak» a saját hazájuk érdekében, de önmaguk érdekében is... az erőszak-spirálnak ugyanis lehet olyan pontja is, ahol az általuk teremtett szörnyeteg ellenük fordul.

Ehhez járul még az a jelenleg nyitott kérdés is, hogy a merénylő vajon valóban teljesen egyedül cselekedett-e, vagy voltak társai is, rosszabb esetben kapott-e harmadik országtól bátorítást, támogatást, esetleg tevőleges segítséget. Ha bármelyik utóbbi kérdésre  igen a válasz, annak roppant messzeható, a régió egészét érintő biztonsági következményei lesznek.

A magam részéről két dolgot remélek. Az egyik, és rövid távon ez a legfontosabb: azt, hogy Robert Fico túléli és felépül. A legrosszabbon már remélhetőleg túl van: a súlyos hasi sérülés ellenére nem vérzett el, időben kórházba került és túl van az első nagy műtéteken is. Őszintén remélem, hogy innen már majd egyre jobban lesz.

A másik, hogy a politikai elitek és a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs apparátusok (Szlovákiában is, és itthon is) képesek felfogni, hogy valójában mi is történt, hogy ez most tényleg egy Pandora szelencéje-pillanat.

Remélem, hogy megértik végre, hogy a polarizáció szó szerint életveszélyes.”

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­k­e­­­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­z­e­x­i­ ­­p­­u­n­­­c­­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
robertdenyiro
2024. május 17. 12:47
Bizony, nagy igazság, rácsandrás. A polarizáció veszélyes, ezért nem kellene polarizálnotok neked és a szektádnak. Csakhogy ti ebből éltek, ezért fizetnek benneteket. Így pedig nehéz lesz.
zrx8
2024. május 17. 09:29
Lefordítom Páncélos genosse szavait: a háborúellenes, nemzeti erők fogják be a pofájukat, vagy ők is így járnak.
Kormánypárti2
2024. május 16. 22:29
Csak egy pillanatra gondolkodtam el, hogy mit is akart mondani a költő? Mire gondolhatott, mi módon lehetne megszüntetni a polarizációt? Ha az egyik ember a mákos, a másik a krumplis tésztát szereti, keverjük össze? Mosléknak? És akkor mindenkinek jó lesz... Vagy senkinek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!