Végre kezdhetnek fellélegezni a magyar családok: folyamatosan nő a háztartások jövedelme

2024. április 22. 10:39

2023 decemberéhez képest közel 10 ezer forinttal nőtt a háztartások jövedelme.

2024. április 22. 10:39

A nyitókép illusztráció. Fotó: FRILET PATRICK / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

A Nézőpont Intézet Fogyasztói Barométere 2024 március végén ismét megvizsgálta a háztartások pénzügyi helyzetét, fogyasztási szokásait, jövedelmi várakozásait és terveit. Az 1000 fős telefonos kutatás adatai önbevalláson alapulnak, s reprezentálják a teljes magyar felnőtt lakosság helyzetét.

A Fogyasztói Barométer talán legfontosabb megállapítása az, hogy a háztartások jövedelme 2024 márciusában nettó 551,5 ezer forint volt,

amely 2023 decemberéhez képest közel 10 ezer forintos növekedés, s 50 ezer forintos növekedés az előző év szeptemberéhez képest.

Érdekes tény, hogy a háztartások alapvető fogyasztásra fordított kiadásai 2024 márciusában nettó 260 ezer forintra rúgtak, amely csupán 5 ezer forinttal haladja meg a decemberi adatot.

A 2 százalékos változás megerősíti a lassuló infláció tényét.

Az alapvető fogyasztáson túli fogyasztásra egy átlagos háztartás nettó 288,5 ezer forintot költhet, amely a havi elkölthető pénzmennyiség 53 százaléka.

Azt is fontos kiemelni azonban, hogy a hitelpiacon továbbra sem azonosítható fordulat: mindössze a háztartások 2 százaléka jelezte, hogy március hónap során élt a hitel- vagy kölcsönfelvétel lehetőségével. A háztartások 30 százaléka viszont továbbra is fizet korábbi hitelek vagy kölcsönök után törlesztőrészleteket, amely arány változatlan az előző kutatáshoz képest. Március hónapban a törlesztést fizetők körében az átlagos törlesztőrészlet 99,5 ezer forint volt, szemben a decemberi 81,5 ezer forinttal.

Az is kiderült, hogy a fogyasztási fordulat azonban még várat magára:

a korábbi megtakarítások felhasználásának alacsonyabb aránya és a szintén alacsony hitelfelvételi arány fékezi a fogyasztást. Szintén a fogyasztási fordulat ellen hat az a tény, hogy a kutatás alapján a háztartások 80 százaléka többletjövedelem esetén inkább többet takarítana meg, és csak 15 százaléka felelte, hogy többet költene, azaz bár javul a háztartások pénzügyi helyzete, költekezéseikkel továbbra is óvatosak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­ö­­­g­ö­­­s­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­o­k­­ ­­­v­á­­r­­­n­­­a­­k­­­ ­­­r­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
Patika
2024. április 22. 15:52
Vicces (na és az árduplázódáshoz mi köze egy fizu max. 30%-os emelkjedésnek?)
Tommaso
2024. április 22. 13:04
Huszonöt gazdasági mutat közül 24-ben Orbanisztán tökutolsó. A rezsim éppen ezért csak azt az egyet emlegeti, amiben (valóban) jól állunk. DE EZ ÉDESKEVÉS!
Tommaso
2024. április 22. 13:02
"A JOBBOLDAL - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE" is S mivel Orbán nagy hagyománytisztelő, ebben követi hazaáruló jobboldali elődeit. A Trianont okozó, gr Tiszát, a háborús bűnös Horthyt, Bárdossyt, Sztójait, Szálasit... Tommaso 2024. április 22. 12:55 Orbán sikeresen agymosta a hiveit, akik nem is tudnak arról (sem), hogy valójában ORBÁN HÁBORÚPÁRTI. Ugyanis a háborúkirobbantó Oroszországot támogatja. Az EU-s vétóival, és a NATO gyengitésével. Azt az Oroszországot, amelyik újra a befolyása alá kivánja vonni, az onnan csak 1990-ben kiszabadult Magyarországot. Magyar! Magyarok! NE HAGYJUK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!