Elemzés rántja le a leplet: brutális bevételnövekedés mellett került csődközelbe a főváros

2024. március 18. 08:23

Majdnem a duplájára emelkedett Budapest legfontosabb bevételi forrása, az iparűzési adó. Hiába az 1100 milliárd forintos iparűzésiadó-bevétel, a főváros rég állt ilyen rosszul anyagilag.

2024. március 18. 08:23
null

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

A főváros legfontosabb forrása, az iparűzési adó, kiszámítható és stabil módon növekszik. Csak ez a bevételi tétel a 2019-es 304 milliárd forintról 2024-re – az előirányzat szerint – 562 milliárd forintra emelkedhet, amely öt év alatt 85 százalékos emelkedésnek felel meg – írja a Magyar Nemzet. A Nézőpont Intézet által készített kutatás kimutatta, ilyen mértékű növekedés Budapest kivételével egyetlen magyar településen sem történt. A fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló, 2006-os törvény értelmében a Fővárosi Önkormányzat 54 százalékot tarthat meg a teljes főváros iparűzésiadó-bevételéből.

Mivel 2020 és 2024 között iparűzési adóból majdnem kétezermilliárd forintot szedhet be Budapest, közel 1100 milliárd forint iparűzésiadó-bevétel érkezik Karácsony Gergely főpolgármesteri ciklusa alatt.

Forrás: Magyar Nemzet

Míg 2019-ben a Tarlós István vezette fővárost illető iparűzésiadó-bevétel 164 milliárd forintot tett ki, 2024-ben a Karácsony-féle városvezetés számára már 303,5 milliárd forint állhat rendelkezésre. A 2023-as fővárosi költségvetés teljesítéséről zárszámadás ugyan még nem készült, de havi bontású részteljesítéseket közöl a főváros. Ezek alapján

Budapestnek 2023. január–december között 265,5 milliárd forint volt az iparűzésiadó-bevétele, ami azt jelenti, hogy a 2022. év azonos időszakához képest több mint hetvenmmilliárd forinttal több adót sikerült begyűjtenie. A várakozások szerint 2024-ben a fővárosi önkormányzatot illető iparűzésiadó-bevétel elérheti a 303,5 milliárd forintot, azaz a választási évben Karácsony Gergely újabb 37 milliárddal több iparűzési adóval gazdálkodhat – számolt be a Magyar Nemzet.

Mivel az elemzés szerint a Karácsony Gergely vezette főváros nem vállalt új közfeladatokat az elmúlt ciklusban, így kiadásainak sem kellett volna emelkednie az infláció mértékét meghaladó mértékben. A főpolgármester és társai azonban évek óta a főváros csődközeli helyzetéről beszélnek és megszorító intézkedéseket hoznak. 

Karácsony Gergely főpolgármester 2023-ban 25 milliárdos „gazdasági túlélőcsomagot” jelentett be annak érdekében, hogy legalább az óév végéig kihúzza Budapest költségvetése. Az intézkedéscsomag nem volt hatékony: első számú helyettese, Kiss Ambrus már 2024. első hónap során elismerte, hogy majdnem tízmilliárdos mínusszal indították az újévet.

A Nézőpont Intézet megjegyezte, megszorító intézkedések a sikertelenség ellenére bőven akadtak. A fővárosi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak 2023. I–XII. havi alakulásáról szóló tájékoztatója szerint 2023-ban a működési költségvetési kiadások a tervezett előirányzattól 10,7 százalékkal elmaradtak, miközben a tervezett bevételek szinte fillérre pontosan teljesültek, vagyis el nem maradó bevételek és csökkenő költségek mellett sem sikerült egyensúlyba hozni a fővárosi büdzsét. Ezek alapján a főváros anyagi nehézségei sokkal inkább pénzügyi felelőtlenségből, semmint a bevételek hiányából származhatnak.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­­g­ö­s­­­ ­­l­­­á­­­n­y­­­o­k­ ­v­­á­­­r­­­n­­a­­k­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
nemecsek-3
2024. március 18. 14:53 Szerkesztve
Kezdjük az érveket ott, hogy Tarlós az akkori fővárosi bevételből, miután eltakarította a Demszky által hátrahagyott romokat sikerült 250Mrd tartalékot képezni, tehát budapest költségvetése mellett ennyi megtakarítható volt. Karácsony mindamellett, hogy semmi saját fejlesztést nem volt képes letenni az asztalra. Nem, hogy megtakarítás nem volt, de ha jól tudom kb 50Mrd hiánynál tart. Eltapsolta tehát Tarlós milliárdjait, azt amit neki is meg kellett volna tudni takarítani, és beruházás nem volt. Ennek ellenére maradjunk a tarlós féle 250Mrd-nál. Ez együtt 500Mrd + az 50 Mrd =550Mrd és a befolyt adótöbblet felét biztosan nem ette meg az infláció, tehát ezt mint többletbevétel szintén köddé vált. Összesen saccra 800Mrd. Nos szabad a gazda. Hová tüntetett Karácsony 800Mrd forintot? - számokat kérnék. Tán csak nem ellopták?? Szóval 800 Mrd. Lehet erölködni, le lehet magyarázni akár 100Mrd-ra, hiszékenyek vagyunk, .... pár száz millióért jobb esetben már 5-10 év börtönt osztanak
gilou-au-clavier
2024. március 18. 10:42
Csúsztatásokkal, hazugságokkal operáló propaganda agitáció a szardobáló hulladékember kesmanyikszaroktól. Ahhoz ez kurva kevés lesz, hogy a Bobószandika nevű tiktokozó hoszteszpicsát szavazzák meg Budapesten.
kailniris
2024. március 18. 10:10
Nincs itt semmi talány, a negyven rabló teszi a dolgát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!