„Ne népszerűsítsünk már egy olyan jelenséget, ami nem a valóságot láttatja!” – klinikai szakember az ELLE botrányos címlapjáról

2023. szeptember 12. 19:35

Címlapon két homoszexuális férfi, akik épp megcsókolnak egy kisbabát. Hal Melinda klinikai szakpszichológust kérdeztük a jelenségről.

2023. szeptember 12. 19:35
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nagy port kavart idehaza az ELLE magazin szeptemberi címlapja. Ezen két homoszexuális férfi látható, amint megcsókolnak egy kisbabát. A homoszexuális pár tagjai, a budapesti körökben is ismert gasztrovállalkozó, Hlatky-Schlichter Hubert és „férje”, Szegedi László idegsebész, akik egy évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy elhagyják Magyarországot.

Áprilisban – mint az interjúból kiderült – családdá váltak, hiszen megérkezett hozzájuk a címlapon is szereplő baba, Hannabelle.

Hal Melinda klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatóját többek között arról kérdeztük, hogy ez a címlap milyen hatását gyakorolhat a társadalomra az LMBTQ-közösségek megítélése kapcsán; illetve, hogy a különböző pszichológiai vizsgálatok miként vélekednek az azonos nemű párokról, valamint a szivárványcsaládokban felnövő gyermekekről.

***

„Hogy egy egynemű pár ismeretlen körülmények között gyermekhez jut, s mindezt egy női magazin még propagálja is, sérti a nőiség kérdéseit – jelentette ki érdeklődésünkre a Mandiner.hu-nak a szakpszichológus. – Ez a személyes véleményem, de szakmailag az életmód propagálásával van gond. Olyannak mutatja be, romantizálja az említett jelenséget, amilyen nincs a valóságban, általánosságban.”  Hal Melinda azzal folytatta, „a biológia egy elég fontos tényállás, és a gyermek fejlődésében szerepet játszik. Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mondják, hogy 

az egynemű párok által nevelt gyermekek között gyakoribb a szorongás vagy a hangulatzavarok megjelenése, 

mint a heteroszexuális párok által nevelteknél. De mindez igaz az LMBTQ-közösségek tagjaira is.”

Szakpszichológus: a homoszexuálisok köreiben magasabb a mentális problémákkal küzdők aránya

Mint a klinikai szakpszichológus fogalmazott portálunknak, több kutatás kimutatta, a homoszexuálisok körében magasabb a mentális problémákkal küzdők aránya, a különböző személyiségzavarokról nem is beszélve. „Vagyis a tényállás a következő: az egyéni esetektől eltekintve, és remélem, hogy az ő esetükben erről van szó, általában a mentális egészség rosszabb az egynemű párok között, így gyermekeik esetén is – mutatott rá Hal Melinda. – Ha pedig fennáll egy permanens identitásképzés, akkor 

az ilyen esetekbe nagyon nehéz úgy átadni mintákat, értékeket, és megtanítani megküzdeni a gyereket, ahogyan az az élethez szükséges lenne.”

Mint mondta, ez szexuális orientációtól függetlenül más szülőknek sem könnyű feladat, természetesen. Mindazonáltal az LMBTQ-közösség rosszabb mentális állapotában biológián kívülálló tényezők is szerepet játszanak, így sosem felejthető ki a kisebbségi stressz jelensége, amely létező problémakör – hívta fel a figyelmet a szakember.

„A valóság az, hogy a homoszexuális párokat általában több stressz éri, rosszabb a felek mentális állapota, és összességében gyakoribb köreikben a párváltás, mint a heteroszexuális populációban. Ezzel párhuzamosan több a nemi betegség, több az idegrendszeri betegség és az ebből fakadó immunprobléma is.

 Az, hogy ez a cikk részletesen bemutatja ennek a párnak az életét, az nem jelenti azt, hogy más, hasonló cipőben járóknak is ezt az utat kell bejárniuk”

– szögezte le.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Mire kívánják használni az LMBTQ-közösség tagjait?

Hal Melinda úgy vélekedett, az a probléma, hogy minderről egy olyan magazin, mint az ELLE címlapon és terjedelmes interjúban számol be. Ezzel olyan életmódot népszerűsít a lap, ami a fentiek értelmében a valóságban, a legtöbb esetben nem így jelenik meg.

Mint fogalmazott, a címlapok befolyásoló hatással bírnak, csakhogy ezt nem úgy kell érteni, hogy valakinek e láttán meg fog változni a nemi orientációja. 

Az ilyen manipulációs eszközök a képlékeny, vagy rugalmas identitásokra, főként a fiatalokra jelenthetnek veszélyt. 

– jelentette ki a klinikai szakpszichológus. – Elhitethetik a fiatalokkal, ez a valóság, ez lehet egy cél az ő életükben is. Pedig azzal baj van, ha valaki megpróbálja kijátszani azokat a szabályokat, amiket a többség elfogadott, legyen az az örökbefogadás vagy a gyermekvédelem, illetve, ha másként állítja be a kérdéseket, mint ahogyan vannak több oldalról megvizsgálva.”

Hozzátette, véleménye szerint elsősorban nem a képen lévő párt kell felelőssé tenni, „akik szubjektív élményvilágukat közlik”; sokkal inkább a lap vezetésének kellene feltenni a fenti kérdést: mire kívánják használni az LMBTQ-közösség tagjait a címlappal és az interjúval?

Folyamatos paradoxonok uralják az LMBTQ-közösségeket

Hal Melinda Hlatky-Schlichter Hubert azon kijelentésére, amely szerint „ami Magyarországon zajlik, az a keresztény értékekkel nem összeegyeztethető”, később úgy reagált, tulajdonképpen az is szembemegy a keresztény értékekkel, hogy ők egynemű párok.

„Ez egy folyamatos paradoxon a köreikben, ami egyébként nem gond, de az önreflexió hiányáról árulkodik. Nem tökéletességre kell törekedni, de érdemes látni, hogy 

a kereszténység párbeszédekbe citálása valójában erőszakos torpedózás a kereszténység ellen.”

A szakember szerint jobb lenne mindig az adott keretben tartani a párbeszédeket és konkrétumok mentén vitázni, véleményt formálni. „Ha a nyári évszak szépségeiről folytatunk eszmecserét, akkor hiba a hólapátolás nehézségeiről beszélni, mert a beszélgetés parttalanná válik. Ez a technika, a figyelemelterelés nem használ a közgondolkodásnak” – jelentette ki.

Mádai Vivien, az ELLE főszerkesztője téved – állítja a szakember

Mádai Vivien főszerkesztő úgy véli, minden gyermek megérdemli, hogy biztonságos, gondoskodó, támogató közegben nőjön fel. „Ezt senki nem gátolhatja meg a szülők nemi identitására hivatkozva, (...) a »Born from Love« címlap a szeretet egyetemességét és azt a tagadhatatlan igazságot bizonyítja, hogy a család nem a biológiáról, hanem a kötelékekről szól”.

Hal Melinda emellett nem mehetett el szó nélkül. Mint portálunknak jelezte, Magyarországon tolerálják a másságot, senki sem szeretné, hogy emiatt stigmát kapjon, hátrányt szenvedjen el, de

 különbséget kell tenni a propagálás és népszerűsítés, valamint az antistigma kampányok között.”

Majd azt üzente az ELLE vezetőjének, az LMBTQ-közösségnél lényegesen több, nagyobb problémákkal küzdenek az etnikai és vallási kisebbségek. Azonban azért se népszerűsítsük mindezt, mert az a valóság torz képét mutatja be. Ugyanez igaz az olyan mainstream-médiatartalmakra, mint a Modern család című sorozat, hol úgy mutatják be az egynemű párok életét, mintha náluk kevesebb lenne a probléma. A statisztikák szerint azonban nem ez a helyzet, emiatt veszélyes a népszerűsítés, vélekedett a szakpszichológus.

„Gondoljanak bele, mi történne, ha pszichedelikumokat népszerűsítenénk. – vetette fel. – Vannak tanulmányok, amelyek – egyéni eseteken keresztül – pozitív vagy nem negatív hatásukról írnak. A dolgunk mégis az, hogy statisztikák alapján kimondjuk, összességében károsak, használatuk nem biztonságos.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: képernyőfotó. Belső kép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. szeptember 13. 09:21
Nem ell e..Egyik se..:)
Szerintem
2023. szeptember 13. 05:50
Hogy a két buzi mit csinál egymással az az ő dolguk, tegyék. De hogy elcsesszék egy gyerek életét egy röpke politikai buzi-propaganda kedvéért, az kötélért kiált.
Szerintem
2023. szeptember 13. 05:44
Tetszelegnek a gyerekkel egy ideig, tolják vele, mint kellékkel, jó pénzért a propagandát. Aztán ha már csak nyűg és megunták, lepasszolják.
Jacques Foche
2023. szeptember 13. 04:57
Más gazdagok sportkocsit vesznek rongyrázáshoz, ezek meg csecsemőt. A fényképért kapott honoráriummal legalább visszajön egy kicsi az árából, lehet intézni a következőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!