Fél tízkor már fel is oszlott az év első diáktüntetése

2023. szeptember 15. 18:04

Alig 800-an voltak a demonstráción, de még a főszervező, Pankotai Lili sem tudja megmondani, hogy mi a baja a pedagógustörvénnyel.

2023. szeptember 15. 18:04
null

Pénteken tartották a tanév első diáktüntetését, amelynek során a résztvevők a budai Elvis Presley térről a Kossuth térre vonulnak. A rendezvényen megjelent Karácsony Gergely és Pankotai Lili és Hadházy Ákos is. 

A kevesebb mint ezer tüntető nem sokkal 17 óra után indult el a Margit hídon keresztül a Kossuth tér felé.

A Kossuth téren felszólalt többek között Szendrei Zoltán, a PDSZ országos választmányi tagja, Talyigás Anikó középiskolai tanár és Zelenák Jennifer, az Egységes Diákfront aktivistája.

Szilágyi Kitti, a Civilbázis elnökségi tagja felszólalásában közölte: „Kibaszottul elegem van!”.

Ezután azt kérdezte a tüntetőktől, 

 

„milyen kormány az, ami kitaszítja és magára hagyja a gyengébbeket, eladja az országot, hagyja, hogy betegeket lepjenek el ágyipoloskák?” 

 

Szilágyi azt kérdezte, „milyen kormány az, amely bosszútörvényt ad válaszul” a pedagógusoknak. 

„Mi nem veszíthetjük el a hazánkat, nem veszíthetjük el a jövőnket. A feladás nem opció” – mondta Szilágyi, mire a tömeg „mocskos Fidesz” skandálással válaszolt.

Az Indexnek nyilatkozott a rendezvényen résztvevő Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció oktatási árnyékminisztere, aki szerint

„A legfőbb probléma egyértelműen a tanárhiány, azok a nehézségek, amelyek eddig inkább vidéki kisiskolákban voltak jelen, most már budapesti neves gimnáziumokban is gondot okoznak. Ami a számokat illeti: 16 ezer pedagógus és 14 ezer nevelést-oktatást közvetlenül segítő dolgozó hiányzik az iskolákból, tehát összességében 30 ezres hiányról beszélhetünk.”

A Kossuth téren elmondott beszédek után a tüntetők átvonultak a Clark Ádám térre, ahol a Fridays for Future klímatüntetéséhez csatlakoztak.

Miután 20 órakor a tüntetés hivatalos része véget ért, az egyik tüntető a színpadra lépett, és azt mondta:

 

Orbán Viktornak 10 másodperce van odaérni a helyszínre.

 

Miután a kormányfő nem érkezett meg, a tüntetők elindultak a Karmelita kolostorhoz.

A vonulás során a Magyar Nemzet riporterének sikerült elkapni Pankotai Lili főszervezőt, akit arról is kérdezett, hogy mi a baja a júliusban elfogadott pedagógustörvénnyel. A tavaly október 23-ai trágár performanszával híressé vált diáklány erre nem tudott válaszolni, helyette az ellenzéki politikusoktól, elsősorban Márki-Zay Pétertől látott módszert vetette be: egymondatos szlogeneket kezdett sorolni.

A tüntetők két oldalról érkeztek meg a Karmelitához, de mindkét oldalon rendőrökbe ütköztek. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője azt mondta, bár a mostani spontán tüntetés, a rendőröknek nincs joguk elállni a diákok útját.

A rendőrség péntek este a következőket közölte:

„A bejelentett és tudomásul vett gyűlés végét követően a tüntetők egy csoportja a Király lépcsőn át a Budai várba vonult. A 2023. szeptember 15-ére bejelentett és tudomásul vett gyűlésen a részt vevők közül négyen a Kossuth téren, a Rákóczi szobornál pirotechnikai eszközt működtettek el, amely miatt a rendőrök intézkedtek és velük szemben szabálysértési feljelentést tesznek. A bejelentett és tudomásul vett gyűlés befejezését követően a korábbi gyűlésen résztvevők egy csoportja jogellenesen a Király lépcsőn át a Budai várba vonult. A jogellenesen felvonult csoport a rendőrsorfalat lökdösni kezdte,a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére.”  

A tüntetés nem hivatalos része este fél 10 körül ért véget a Várban.

A tüntetést a Mérce élőben közvetíti:

Nyitóképünk forrása egyik olvasónk felvétele.


 

 

 

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csoka2000
2023. szeptember 18. 20:41
Csak azt nem értem , hogy állítólag Lilikének van anyja, apja, tanárai. Na , ezeket kell megkérdezni : kik vagytok ti, aki ilyen idiótát tudtatok nevelni?
catalina11
2023. szeptember 17. 16:47
10,9 diák jut egy tanárra. Amikor iskolába jártam, 40-en voltunk egy osztályban, de a gimnázium matek tagozatán is 36-an. A fele felesleges. Ki kell rúgni a dolgozni nem akaró felét, és odaadni a bérüket a maradóknak." ezek a libsi nyálpedagógusok egyfolytában rinyálnak, Hol túl vannak terhelve, hol a tankönyvekkel van bajuk, hol a pénzzel, hol Pintérrel, de leginkább Orbán Viktorral. Olyan sok mindent nem tudnak, hogy már sokoldalúnak tekinthetők..kockás ingben, éthosz nélkül. Egy jó ismerősöm a 60-as években érettségizett a Kölcsey Gimnáziumban. Az osztály létszáma 46-52 fő között volt, és hetente 6 -HAT- tanítási nap volt. A tanáraik zöme, még a Horthy korszakban végzett. Tudtak tanítani és tudtak nevelni. Egy akkori érettségi felér egy mai doktori címmel. Egy mai libernyák tanár viszont nem ér fel egy akkori diákkal.
Nemkellnév
2023. szeptember 17. 13:00
Miféle demonstráció az, ahol nincsen érdekazonosság a tüntető személye és a tüntetés tárgya között?! Koncz Zsuzsa és Bródy János gyerekkori szenvedéseiről sem hallottam még soha. Pedig érdemes lenne, ha mesélnének nélkülözéseikről! Kiknek? Hát mindenkinek! Tanulságul a fiatalabb generációknak. Azoknak főként, akik rájuk hivatkoznak, amikor a tetteiket magyarázzák.
B_kanya
2023. szeptember 17. 11:59
"Dunhill67 2023. szeptember 15. 23:26 "A jogellenesen felvonult csoport a rendőrsorfalat lökdösni kezdte,"....nekem ezt közel negyven évvel ezelőtt a seregben elmagyarázták,bemutatták és alkalmaznunk is kellett(sajnos?)...." Ez ugye a fejlett nyugati libdemben így is van, csak itt a mucsai hibridrezsim autodiktatúrában nem. Amikor 400 részben fizetett, részben magániskolából szalajtott ifjú titán ("ti tán' tudtok velük mit kezdeni") úgy vergődik a közoktatás ellen, hogy nem tudják megfogalmazni, miért is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!