III. Martin Luther King: Amerika hátramegy, nem előre

2023. augusztus 28. 16:36

A fekete polgárjogi harcosnak 60 évvel ezelőtt volt egy álma, de ez nem teljesült, emiatt vonultak most Washingtonban.

2023. augusztus 28. 16:36

A Nobel-békedíjas Martin Luther King 1963 nyarán mondta el legendás beszédét, mely szerint minden ember egyenlőnek lett teremtve, és erre emlékezve tartották felvonulást Washingtonban – számolt be az Euronews. A több ezres esemény mottója az volt, hogy az Egyesült Államoknak – amelyet továbbra is faji egyenlőtlenség sújt – még be kell teljesítenie álmát. Ezzel arra az ikonikus mondatra utaltak, amellyel a világhírű emberjogi harcos hat évtizede kezdte a szónoklatát kezdte: 

I have a dream, azaz van egy álmom.

A mostani eseményt fekete polgárjogi vezetők és a szövetségesek többnemzetiségű, vallásközi koalíciója hívta össze, ugyanarra a helyszínre, ahol 1963 nyarán negyedmillióan gyűltek össze az USA történetének máig legsúlyosabb, a faji igazságosság és egyenlőség érdekében megszervezett demonstrációjára.

A felszólalók arra figyelmeztettek, hogy a beszéd után néhány évvel meggyilkolt Martin Luther King befejezetlen álma egyre távolodik. 

„Nagyon aggódom amiatt, hogy országunk milyen irányba halad. Ahelyett, hogy előre mennék, olyan érzésünk van, mintha hátramenetben lennénk. A kérdés az, hogy merre tartunk?” – fogalmazott III. Martin Luther King. 

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök hétfőn találkozik az 1963-as menet szervezőivel.

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube

 

 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. augusztus 28. 21:06
"mely szerint minden ember egyenlőnek lett teremtve" Igen, egyenlőnek, de nem egyformának.
survivor
2023. augusztus 28. 19:03
sentime Egy barom vagy.
survivor
2023. augusztus 28. 19:00
sentimental egy buzi a Kék Osztrigából.. Ott szerelmes...
survivor
2023. augusztus 28. 18:58
Akitlosz De a MI HELYZETÜNK minden esetben JAVULT utána..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!