Több mint két éve várt felújításra az Óbudai-szigetnél kigyulladt luxusjacht (VIDEÓ)

2023. február 15. 07:12

Egy hajós magazin „zavarba ejtően stílusosnak” írta le a belső tereit.

2023. február 15. 07:12
null

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy 15-20 méter hosszú jacht gyulladt ki a Hajógyári-sziget déli csücskénél lévő hajókikötőben.

A tűz oltására 20 tűzoltó és négy tűzoltóautó mellett a Szent Flórián tűzoltóhajó is a helyszínre érkezett.

A tűzesetből származó sűrű, fekete füstoszlop a város távolabbi pontjairól is látható volt. Az oltást nehezítette, hogy a hajó a tűz miatt életveszélyessé vált, így csak a partról és tűzoltóhajóról lehetett oltani.

Több mint két éve állt a Wiking Yacht Clubnál a hajó

Az RTL időközben megtalálta a hajó résztulajdonosát. A csatorna úgy tudja, a jachtot 2004-ben mintegy hárommilliárd forintért vásárolták, de jelenleg is több száz millió forintot ér. Az összeállításban a Magyar Kikötő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a hajó már több mint két éve a Hajógyári szigeti Wiking Yacht Clubnál van. Varga Miklós szerint karbantartásra, felújításra érkezett Magyarországra, de ő sem tudta megmondani mitől gyulladhatott ki.

A 24.hu cikkéből az is kiderült, hogy a Mangusta 80-as luxushajót Olaszországban építették a kanadai Le St-James szállodalánc megrendelésére, amely charterhajóként használta. Utána floridai tulajdonoshoz került, majd egy holland–amerikai konzorcium vásárolta meg és szállíttatta Budapestre felújításra.

Versace-dizájn, négymillió forintos tankolás

A hajó belterét a Versace dizájnerei tervezték, és a Wiking magazinja úgy írt róla, hogy

A hajó extrái közé tartozott, hogy saját maga volt képes ivóvizet előállítani, akár tengervízből is.

A lap hozzátette, hogy a jacht tankja 6300 literes, így egy feltöltése 4 milió forintba került.

Érdekesség még, hogy a Wiking magazinjának 2020-as jachtbemutató cikke hosszan értekezett arról, hogy a hajónak mennyire speciális biztonsági berendezései vannak, külön megemlítve, hogy a speciális tűzoltó rendszer szükség esetén szén-dioxid táplálásával fojtja el a motortérben keletkező lángokat.

A balesetről készült összeállítást alább tekinthetik meg:

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2023. február 15. 13:00
Tegnap javasoltam az elsüllyesztését. Hát nem megtették! Kérem az ötletdíjamat és elég nekem egy tized Tocsik!!!
Box Hill
2023. február 15. 12:04
Írtam mostanában, hogy a hajók környezetszennyezők. Be kell tiltani őket - javasolta az LMP.
Reszelő Aladár
2023. február 15. 11:35
Ha lett volna biztosítás, akkor tudnánk róla. Ha tippelnem kell, akkor a felújítást végző cég/kikötő felelőssége az egész, akiknek lehet, hogy szintén nem volt biztosításuk, de az is lehet, hogy azért állt ott 2 éve, mert valakik elfelejtettek kifizetni valamit és az is lehet, hogy a cég lefoglalta. Csapnak még itt magasra a hullámok.
csulak
2023. február 15. 11:33
nem tudom sajnalni a tulajat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!