Önkényes hatalomgyakorlással vádolják V. Naszályi Mártát

2022. július 22. 06:00

A Budavári Kulturális Nonprofit Kft. (MáraiKult) távozó művészeti vezetője szerint az I. kerület polgármestere formális és informális fenyegetettséget teremtett a kulturális intézményben. V. Naszályi Márta visszautasította Hudi László szavait.

2022. július 22. 06:00
null

Személyeskedésig fajuló adok-kapok alakult ki a napokban a Facebookon az I. kerület párbeszédes polgármestere és az önkormányzat által alapított Budavári Kulturális Nonprofit Kft. (MáraiKult) tavaly szeptemberben kinevezett művészeti vezetője között, aki a napokban mondott le posztjáról.

Hudi László a távozásáról szóló posztjában döntését alapvetően azzal indokolta, hogy az intézményben történt vezetőváltás nyomán egyáltalán nem látja biztosítottnak a munkáját, a művészeti munka szakmai feltételeit.

A lemondott művészeti vezető ugyanakkor ezek után alaposan beolvasott a polgármesternek.

Mint írja, „V. Naszályi Márta sajnos egyáltalán nem volt kíváncsi arra, hogy szakmailag mit tervezünk, mit csinálunk, és miért csináljuk úgy, ahogy csináljuk. Bizalmat egyáltalán nem tapasztaltam tőle, viszont bizalmatlanságot annál inkább.” Hudi szerint a polgármester kifejezetten ellenséges attitűdként kezelte az intézmény autonómiájára való törekvést, sőt állítása szerint V. Naszályi kijelentette:

A pénzt én adom, azt csináljátok, amit én mondok!”

Tapasztalatai szerint V. Naszályi Márta működése kifejezetten kétszínű módon befolyásolta munkát, sőt a polgármester úgy viselkedett, mintha gyakorlatilag ő lenne a MáraiKult igazgatója.

„Érdekes volt látni, ahogy a helyi politikusok direkt vagy burkolt ráhatás útján igyekeznek a helyi művelődési ház konkrét programját meghatározni, »leszólva a művházba«, konkrét programokat igyekeznek benyomni a rendszerbe” – folytatja Hudi, aki azt is írta, hogy a polgármester „formális és informális fenyegetettséget teremtett, aláásta a függetlenséget, kiszolgáltatottá tette a működést”.

V. Naszályi egy nappal később reagált Hudi írására, visszautasítva egyebek mellett a neki tulajdonított mondatot. Mint írja, a volt művészeti vezető által emlegetett szabadság és autonómia jogszabályban korlátozott, ugyanis az önkormányzatoknak kötelessége a működést felügyelni, munkatervet kérni és jóváhagyni, szolgáltatási tervet készíttetni. Elismerte ugyanakkor, hogy valóban hangot adott kétségeinek, amikor Hudi a kerületi hagyományokat akarta egy tollvonással felülírni.

Érthetetlen a sértettség és a szabadságharcos attitűd, illetve azt mutatja, hogy László nincs tisztában sem a cég feladatával, sem a működés alapjaival”

– írta a polgármester. „Mivel szép jutalommal és önálló döntés alapján távozott, nem tűnik korrektnek ez a stílus” – tette hozzá.

Hudi azzal vágott vissza, hogy  V. Naszályi egy év alatt egyszer sem tette lehetővé, hogy normális körülmények között megbeszéljék a problémákat. Tartotta magát ahhoz, hogy V. Naszályi szájából elhangzott az ominózus mondat.

„Hogy korrekt legyek, még azt is hozzátetted, hogy »ez a pénz természetesen nem a tiéd, de mégis te adod.« Sőt, azt is hozzátetted intésként, vagyis inkább fenyegetésként, hogy »havi elszámolásban fogjuk megkapni a pénzt, amit te írsz alá, és ha nem leszel elégedett, akkor nem lesz pénz!«”

„Felhívom figyelmedet, hogy elég rosszul veszi ki magát, ha ezt te most tagadod, mivel jelen volt az intézmény számos dolgozója! Tehát vannak tanúk!” – tette hozzá.

V. Naszályi posztja alatt valaki megosztotta egy korábbi – egyébként szintén párbeszédes – alkalmazott bejegyzését is, akit állítása próbaideje alatt „nem a hierarchiának megfelelő beszédmód” miatt rúgott ki V. Naszályi. Mint írta, hivatalosan 40 órában dolgozott az önkormányzatnál, de gyakorlatilag ez heti 50-60 óra volt, rendezetlen munkajogi helyzetben.

Marikovszky Andrea úgy fogalmazott:

a polgármester mellett „a talpnyalók, a hatalmi érzéseit kielégítők maradtak, a politikai szereplők kiskirálykodása ez az ellenzéki uradalom”.

„Sajnálom, nagyon szerettem volna, ha igaz, de csak illúzió, hogy egy baloldali, felelős feminista nőpolitikus, aki érti, mitől lesz más a világ, mint amiben élünk” – tette hozzá.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. szeptember 12. 06:37
Érdemes a két képet egymás mellé tenni a győztesét https://www.origo.hu/itthon/20220911-nagy-fideszgyozelem-az-elso-keruletben.html És a kommunistáét https://www.origo.hu/itthon/20220119-megalapozott-a-gyanu-hogy-v-naszalyi-marta-kozokirat-hamisitast-kovetett-el.html
delphinus
2022. július 22. 10:22
"a polgármester mellett „a talpnyalók, a hatalmi érzéseit kielégítők maradtak" - Észrevettem. És ha a neki megfelelő rasszhoz tartozva végzed némi legyeskedéssel akkor mindegy ki vagy és hova tartozol, előreléphetsz.
zakar zoltán béla
2022. július 22. 09:47
Van arca hozzá-látszik.
Mirtilla
2022. július 22. 08:49
Pártjánek neve helyesen: "Párbeszéd-dialógus nélkül"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!