Jövő év elejére elkészülhet a Bakáts tér felújítása

2021. december 13. 08:07

Növényeket, padokat, ivókutat, malom- és sakkasztalokat is telepítenek.

2021. december 13. 08:07
null

Ferencváros főterének, a Bakáts térnek a felújítását 2016-ban kezdeményezte a IX. kerületi önkormányzat – írja a PestBuda. Hozzátették: a tervek 2018-ra elkészültek, és a kivitelezést is előkészítették, ám a 2019-es választások után a programot újragondolták, így a munkálatok csak idén kezdődtek el. Épp az új burkolatokat alakítják ki a hangulatos, XIX. században formálódott Belső-Ferencvárosi téren, ahova növényeket, padokat, ivókutat, malom- és sakkasztalokat is telepítenek. A Bakáts tér felújítására Ferencváros Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat által 2016-ban kiírt TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton 250 millió forintos támogatást nyert el, a célja pedig az volt, hogy Belső-Ferencváros méltó, modern, de a hagyományait tisztelő új főteret kapjon. Az önkormányzat a pályázat beadásakor az Ybl Miklós tervezte Assisi Szent Ferenc-templom és a templomkert felújításának lehetőségével is számolt. A Garten Stúdió tájépítészei 2018-ban készültek el a mintegy 20 000 négyzetméteres terület kialakításának terveivel, ám a program félbe szakadt.

Egyedül a templom felújítása készült el, állami forrásból,

írják.

Hozzátették: magának a térnek a felújítása hosszas huzavona után csak 2021 júliusában kezdődött el, a munkálatok a tér mellett a Bakáts utcát és a Tompa utcát is érintik, összesen mintegy 20 000 négyzetméteren. A felújítás során kicserélik a téren található burkolatokat, jelentősen átalakítják a parkolást  és növelik a zöldterületek arányát. Bár a térfelújítás előkészítése több mint öt évvel ezelőtt elkezdődött, a 2019-es választások után az új önkormányzat úgy döntött, hogy a korábbi vezetés által indított programot folytatja ugyan, de módosít a tervek egy részén, és az építkezést már az új elképzeléseknek megfelelően folytatja. Az új tervezési program azt hangoztatta, hogy erősíteni kell a tér közösségi jellegét. ​Az átalakítás során

a templom mögötti részen kialakítanak egy pihenő- és találkozóteret.

Az iskola felőli oldalra utcabútorok, biciklitároló és ivókút kerül. Továbbsétálva a másik oldal felé padokat, sakkasztalokat és növénykazettákat találunk majd. A templom oldalában lesz egy keskeny zöldsáv, majd ezután mindkét oldalon parkolók húzódnak majd, írják.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Káj-Ármin
2021. december 13. 20:29
Ez jó hír, így lassan hat-nyolc év után...
ittésmost
2021. december 13. 12:47
Nagyon szép lett az Ybl tervezte Assisi Szent Ferenc-templom, gratulálok a tervezőknek és kivitelezőknek!
Dr. Greta Grünberg
2021. december 13. 12:05
Jól mutatna a szívárványos, térdelő Szabadság-szobor a templom előtt. (Ha meg akarják rongálni ismét a gonosz nácik; akkor meg be kell vinni, ott talán mégse mernék.)
békalepcse
2021. december 13. 10:27
A ballibsi szorgalom és hozzáértés... Újragondolják, kerüljön rá parasztvakító fény a többit meg ellopjuk..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!