Szabadstrand lesz a Római-parton

2020. szeptember 25. 15:46

Döntött a helyi képviselő-testület.

2020. szeptember 25. 15:46
null

Kísérleti jelleggel az idei szezonban ideiglenesen megengedték a fürdőzést a Római-parton, a Duna óbudai szakaszán. Sokan küzdöttek azért, hogy feloldják a tiltást a hatóságok, míg mások állítják, hogy a folyó vízminősége napról napra változik, ezért felelőtlenség a strandolás engedélyezése. A helyi képviselők csütörtökön döntöttek, lehetővé teszik a fürdőzést – írta az Euronews.

Vitás kérdések

Eltérőek a vélemények arról, hogy a vízminőség és a Duna gyors folyása lehetővé teszi-e a biztonságos strandolást. A Duna főváros feletti szakaszán több helyen ömlik szennyvíz a folyóba, így Szentendrénél és Tahitótfalunál is. A szakemberek idén többször vettek vízmintát, azok elemzésének figyelembevételével határozott most a képviselő-testület. Szabadstrand kizárólag ott létesíthető, ahol fürdőzésre alkalmas a vízminőség. A 2020 első felében vett minták mind a négy mintavételi helyen azt mutatták, hogy fürdésre alkalmas a Duna vize a területen.

A projekt ellenzői azzal érvelnek, hogy a Duna olyan gyorsan folyik, hogy kétszer nem lehet ugyanabba a vízbe lépni. Egyik napról a másikra érkezhet olyan szennyezés, amit a szezon eleji vizsgálatok nem mutattak ki. A bírálók ezért „elképesztő felelőtlenségnek” nevezik a fürdőzést a Rómain. A szabadstrandokon rendszeresen ellenőrizni kell a vízminőséget, így a Római-parton is folyamatosan ellenőrzik majd a Duna vizét a létesítmény megnyitása után. A strand ellenzői kifogásolják a balesetveszélyt is, kiemelve, hogy a Duna még a rutinos úszók számára is veszélyes folyónak számít. A fürdőhely működtetésekor a mentés biztosítását is meg kell oldani – írja az Euronews.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ivanabozgor
2020. szeptember 27. 14:51
fú, sok keserű, más örömében vájkáló, mindent lebetonozni akaró házmester
Tibesz26
2020. szeptember 26. 13:07
kiss lászló dögöly meg a pokolban a római fürdő szabad strand? element az eszed kiss lászló és ha valamelyik fürdőzőt elüti a hajó arra nem gondoltál te rohadék szemétláda égjál a pokolban kiss lászló égjál a pokolban momentum
Pierre
2020. szeptember 25. 18:36
jobb otlet, mint vasbeton gattal lefalazni, a tarlos idejen illegalisan odaepitett lakohazak vedelme miatt.
Knerten
2020. szeptember 25. 18:05
Ezért kell a budapesti fürdők alkalmazottait kirúgni? Sőt, zárjuk be a budapesti fürdőket, fürödjünk a Dunában! Ezek a bolsik tényleg csak a romboláshoz értenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!