Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére

2020. augusztus 03. 15:43

Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki a szemetesbe.

2020. augusztus 03. 15:43
null

„Élj maradéktalanul!” elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított a Médiaunió Alapítvány az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel. Közleményük szerint az idén augusztustól 2021 februárjáig tartó kezdeményezés során törekednek az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos szemléletformálásra, hosszútávon pedig az élelmiszerpazarlás csökkentésére. Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki a szemetesbe, az élelmiszerhulladékok több mint a fele a háztartásokból kerül ki. Évente 88 millió tonna élelmiszer vész kárba az Európai Unióban, Magyarországon pedig családonként 270 kilogramm.

Hargitai Lilla, a Médiaunió ügyvezető igazgatója a közleményben kiemeli, hogy a Médiaunió minden évben kiválaszt egy kiemelkedő társadalmi ügyet, amely kapcsán egy kommunikációs kampány segítségével aktivizálja az embereket, idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pályázatát támogatják. Az „Élj maradéktalanul!” kezdeményezésnek kettő fő pillére van: egy erős online, illetve egy TV, rádió, sajtó és közterületi kommunikációs kampánnyal hívják fel a kidobott élelmiszer mértékére és értékére a társadalom figyelmét. A  www.eljmaradektalanul.hu honlapon, rádióreklámokban és közterületen konkrét tippeket is adnak arról, mit kell kezdeni a megmaradt élelmiszerrel. Továbbá indul egy több állomásból álló edukációs road-show is. Az edukációs kampány olyan támogatók jóvoltából valósulhat meg, mint a Tesco Global Áruházak Zrt., az OTP Bank Nyrt. – tette hozzá.

A kampányban részt vesznek intézmények, szervezetek és szakmai partnerek, többek között az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet is.

(MTI)

Fotó: A görögkatolikus vallású Ecsedi család az ünnepi asztalnál elvégzett húsvéti ételmegáldás után elfogyasztja a hagyományos ételeket (sonka, tojás, sárgatúró, pászka, hagyma) nyíregyházi otthonukban 2020. április 12-én. A koronavírus-járvány miatt a gögökatolikusok pászkaszentelése elmaradt a templomokban, ezért az egyházi vezetők arra kérték a híveket, hogy tegyék templommá otthonaikat, és minden családban a családfő végezze el a húsvéti ételmegáldást.
MTI/Balázs Attila

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. augusztus 05. 08:04
68 kg... az lófax! Napi 18 gramm. Citromhéjból, ropimorzsából és kolbászcsücsökből összejön.
duzur
2020. augusztus 04. 09:33
Nagyon helyes ! Ausztriában is változik a mentalitás. Régebben amikor mindig saját dobozkámba tettem és hazavittem amit nem ettem meg az adagomból egy vendéglátóban, furcsálták ezt a "nagyvonalúak". Én viszont még azt is csomagolóanyag pazarlásnak tartom amikor a pincér ad ezt-azt e célból. Ma már arra néznek inkább furcsán, aki nem "hasznosítja" az ehetö falatokat...
aleb19
2020. augusztus 03. 21:59
ez egy hazug kampany szamoljunk mar...egy 4-5 tagu csalad 68kg-s fejadaggal napi majdnem 1kg-t kidobb a kidobott kaja 90-95%-t a multik vesztegetik el... a maradek nagyreszet a vendeglatas...a haztartasok alig pocsekolnak
Senki Alfonz
2020. augusztus 03. 21:31
A gond az az élelmiszerkereskedelemmel, hogy az eladhatósági idő növelése érdekében a megnövelt eltarthatósági idejű árukat, termékeket részesíti előnyben, sőt azt követeli abeszállítóitól, akik ezt a feltételt csak úgy tudják biztosítani, ha a termékeiket telenyomják műanyag szarral. Nagyszüleink kenyere egy hétig friss maradt, nem avasodott meg semmi a kamrában, spájzban. A műanyagot nem ismerték, viszont mindent tudtak azokról - föld, növények, állatok, ételek - a dolgokról, amelyek között éltek. A nagymamák az ecettel és a szódával mindent megoldottak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!