Felmérés: egyre népszerűbb az EU Magyarországon

2018. október 17. 10:27

Magyarországon idén a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy jó dolog az ország EU-tagsága. Tavaly még 50, négy éve pedig csak 30 százalék gondolkodott pozitívan az uniós tagságról – derül ki az új Eurobarométer-felmérésből.

2018. október 17. 10:27

Az Európai Parlament irodája egy új Eurobarométer-kutatás kapcsán azt közölte: az elmúlt 25 évben még soha ennyien (62%) nem gondolták úgy, hogy országuk uniós tagsága jó dolog. A legutóbbi, az Unió minden tagországában az Európai Unióval kapcsolatos közvéleményt vizsgáló Eurobarométer-kutatás szerint Magyarországon a megkérdezettek 60 százaléka vélekedik így. Ez a tavalyi eredményekhez (50 %) képest is jelentős növekedést jelent, a 2014-es európai parlamenti választásokhoz képest pedig 100%-os a növekedés: akkor a magyar válaszadók 30%-a gondolkodott csak pozitívan az EU-tagságról – közölték.

A megkérdezettek 68 %-a szerint hasznos országa számára az EU-tagság – ez az adat 1983 óta a legmagasabb eredmény. Magyarországon az EU-s átlagnál is többen (75 %) gondolják, hogy az országnak hasznos az uniós tagság. Ez az egy évvel korábbi felméréshez képest is növekedést mutat; akkor a megkérdezettek 72 százaléka gondolta pozitívnak hazánk EU-tagságát.

Majdnem az összes, EU-támogatottságot mérő adat szignifikánsan nőtt a 2016-os brit népszavazást követően.

Inkább az EU-ban

Az európai válaszadók 66%-a arra szavazna, hogy országa az EU tagja maradjon (többség minden tagállamban) és 17% gondolkodna el azon, hogy kilépjen (17% bizonytalan).

Az Eurobarométer adatok azt mutatják, hogy nő az elégedettség az európaiak körében az EU demokratikus szerepével kapcsolatban, itt 3 százalékpontos növekedés figyelhető meg a legutóbbi, áprilisi kutatáshoz képest. A megkérdezettek 48%-a érzi úgy, hogy szava számít az EU-ban, bár ez utóbbi adat számos országban csökken.

A 2018-as Parleméter-felmérés ugyanakkor azt is méri: az EU támogatottságának általánosan szignifikáns növekedése dacára a válaszadók fele nem elégedett az EU képviselte irányokkal, és hasonló az érték a saját országára vonatkozóan is.

A közvélemény álláspontja stabilnak tűnik az EU szerepét illetően: 48% szeretné, ha az EU szerepe növekedne, míg 27% kevesebb szerepet szánna neki.

Ami az Európai Parlamentről (EP) alkotott képet illeti, a megkérdezettek egyharmadának (32 %) pozitív, egyötödének (21 %) negatív, relatív többségnek pedig semleges (43 %) képe van az intézményről.

Tájékozottak a magyarok

Növekvő figyelem kíséri a jövő évi európai parlamenti választásokat is. Átlagban a válaszadók 41 %-a helyesen tudta a választások időpontját (2019 május) – ez 9 százalékpontos emelkedés a 6 hónappal korábbi hasonló felméréshez képest. Magyarország a jó választ adók közül első helyen végzett, kiemelkedve a tagországok közül: a nálunk megkérdezettek 75 %-a tudta az választások időpontját. Ez jóval jobb átlag a 2014-es európai parlamenti választásokat 6 hónappal megelőző felméréshez képest, amikor a magyar válaszadók 40 százaléka tudta, mikor tartják a választásokat.

Az európai polgárok 51 %-át érdeklik az európai választások. Kampány-prioritásaik az elmúlt hat hónapban alakultak ki, ez alapján a bevándorlás a legfontosabb téma a polgárok számára (50%), ezt követi a gazdaság (47%), majd a fiatalok munkanélkülisége, míg a terrorizmus elleni harc a negyedik helyre esett vissza (44 %).

A 2018-as Eurobarométer felmérés 2018. szeptember 8. és 26. között készült, amely során 27474, 16 év feletti európait kérdeztek meg személyesen a Kantar Public munkatársai az EU 28 tagállamában.

 

(Forrás: közlemény)

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2018. október 17. 15:01
Ez érdekes. Lehet, sokan gondolják úgy, hogy most már van szavunk nekünk is az asztalnál, nem csak alárendelt másodlagos irszág vagyunk, akik csak végrehajtanak bármit, amit a szent unió óhajt.
Türelem
2018. október 17. 14:08
Leszámítva egy-két értelmes hozzászólást , a többség a gyökértelen balliberális, a meleg jogokat mindenek fölé helyező, bunkó, tájékozatlan, a nemzetközi politikai és gazdasági folyamatokról semmit sem tudó, azokból semmit sem értő, a család, a nemzet, a vallás, a kultúra iránt közömbös, a hazai balliberális média önálló gondolkodásra képtelen fogyasztóit jeleníti meg. A mandiner lassan olvashatatlanná válik, ilyen szintű hozzászólások okán lassan nem lesz érdemes megnyitni. Persze nehéz, ez a mai magyar ugar.....
Robur
2018. október 17. 13:00
A csúti paraszt, most hogy adja elő az EU-ból való kilépést?
@Berecskereki.
2018. október 17. 12:59
Ébrednek a magyarok a narancs ködből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!