Navracsics: Nem kell mindig felülről várni a megoldást

2012. szeptember 29. 14:50

A helyi erők és az állam összefogásával lehet kilábalni a válságból – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Zircen, a háromszáz éves barokk fogadó, a Bagolyvár felújítási ünnepségén.

2012. szeptember 29. 14:50

A közigazgatási és igazságügyi miniszter az Új Széchenyi-terv által támogatott turisztikai projekt méltatása mellett megjegyezte: nem mindig felülről kell várni a megoldást. Szólt arról, hogy a zirci Bagolyvár felújítása túlmutat a bakonyi településen, hiszen általa az egész régió válik turisztikai szempontból vonzóbbá.  

Üdvözölte, hogy az idén januárban létrehozott, 42 települést átfogó Bakony-Balaton Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment – amelynek határai Sümeg, Várpalota, Somlószőlős, Zirc és Balatonkenese – égisze alatt kibontakozó együttműködés gyümölcsözővé válik.  

A miniszter kiemelte: a helyi erők – a magánbefektetők és az önkormányzat – összefogásával, s az állam támogatásával lehet kilábalni az egész Európát sújtó válságból. Megjegyezte: a nagy ipari beruházások mellett sem törpülnek el a turisztikai projektek, hiszen ezek jelentősége nem kisebb az életminőség szempontjából. 

Márkus Gábor építész, a Bagolyvár tulajdonosa és újjáépítője felidézte: az 1723-ban épített barokk épület felújítása során még a háromszáz éves köveket is megmozgatták; innen fogott neki a 16. században a ciszterci rend a török dúlása után a város és az apátság újjáépítésének. Később fogadó volt, aztán tsz-iroda, a nyolcvanas évektől pedig üresen állt. Márkus Gábor három éve vásárolta meg és fogott neki újjáépítésének.  

A közel kétszázmillió forintos beruházáshoz ötvenmillió forint pályázati forrást nyert. Jövőbeni terveiről szólva elmondta: egy 330 millió forintos pályázatot nyújtottak be, a projekt során Zircet Veszprémmel szeretnék összekötni egy új kerékpárúttal a Bakonyon át csatlakozva a balatoni kerékpárúthoz. 

A Bagolyvárat – ahol a megnyitó alkalmából várostörténeti és gasztronómiai kiállítás nyílt – Dékány Á. Sixtus zirci ciszterci apát áldotta meg. A fogadó és étterem családi és gyermekprogramokkal várja szombaton a látogatókat.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. szeptember 30. 08:37
fuck the system
kjkj945
2012. szeptember 29. 15:54
Tibike amit 67 év alatt belevertek, azt nagyon de nagyon nehéz megváltoztatni. Az alulról jövőt az aktuális "felül" folyamatosan eltiporja.
trespass
2012. szeptember 29. 15:44
Valóban nem kell fölülről várni a megoldást. De annyit azért elvárhatna az ember, hogy nem tesznek keresztbe neki, ha megpróbál egyedül boldogulni!
kunzoo
2012. szeptember 29. 15:27
Amúgy szép munka volt a felújítás, ráfért Zircre egy nívós hely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!