Megugrott az osztrák bringások száma

2013-05-28 15:33:34
Az osztrákok kétharmada használja közlekedési eszközként a kerékpárt és az ország minden harmadik lakosa hetente többször is biciklire ül.

Az Osztrák Közlekedési Klub kedden ismertetett felmérése szerint 2007 óta 58-ról 67 százalékra nőtt Ausztriában azoknak az aránya, akik nemcsak egy-egy kirándulás alkalmával, hanem a mindennapokban is használják a kerékpárt. Még erőteljesebben, 24-ről 32 százalékra emelkedett az elmúlt öt évben azoknak az aránya, akik hetente többször vagy akár minden nap kerékpároznak.

A felmérésből kiderül az is, hogy a nyugati országrészben gyakrabban pattannak kerékpárra az emberek, mint az Ausztria keleti részén élők. Ausztria nyugati csücskében, Vorarlberg tartományban a legnagyobb a biciklizőkedv, ott a lakosok 48 százaléka kerékpározik hetente többször vagy naponta.

A fővárosban, Bécsben élők 56 százaléka használja a mindennapokban a kerékpárt, és 19 százalék kerekezik rendszeresen, vagyis hetente többször is. 2007-ben 43, illetve 13 százalék volt ez az arány.

A közlekedési klub a városokat az elővárosokkal összekötő „kerékpáros sztrádák” építését szorgalmazza, hogy az ingázók is könnyebben juthassanak el munkahelyükre kerékpárral.