A szállításban is meglátszott a koronavírus az első negyedévben

2020. június 23. 10:00

A szállított áruk tömege 8,7 százalékkal, az árutonna-kilométerben számolt szállítási teljesítmény 11,7 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz mérve, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett adataiból.

2020. június 23. 10:00
null

A szállítási teljesítmény alakulására részben már hatással voltak a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések, például termelőüzemek leállítása, valamint egyéb folyamatok, így az Európai Unió szigorodó közúti áruszállítási szabályozása, illetve az autóipar megtorpanása is.

A közúti szállítás teljesítménye 14,3 százalékkal, a vasúti áruszállítás 5,9 százalékkal csökkent, a víziszállítás 10,1 százalékkal a csővezetékes szállítás 7,6 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévitől.

A helyközi személyszállításban is tetten érhető a koronavírus-járvány miatt március közepétől bevezetett utazási korlátozások hatása: az utaskilométerben mért teljesítmény 12,0 százalékkal, az utaslétszám  4,0 százalékkal csökkent. A vasúti személyszállítás 5,5, az autóbuszos 14,5 százalékkal csökkent.

A helyi személyszállítás teljesítménye szintén a járványügyi veszélyhelyzet miatt az utasok számát tekintve 9,1, az utaskilométerben mért teljesítmény 9,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 47 országba irányuló utasforgalma 12 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Míg január-februárban az utasszám átlagosan 15 százalékkal bővült, addig márciusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések hatására 58 százalékkal visszaesett.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik