Hogyan kovácsolhat Moszkva előnyt az amerikai káoszból?

2020. június 04. 17:43

Az Egyesült Államok-szerte fokozódó nyugtalanság és káosz Moszkva malmára hajtja a vizet a globális befolyás kiépítése iránti harcban.

2020. június 04. 17:43
Janusz Bugajski

"A fegyvertelen afroamerikai George Floyd rendőr általi kivégzése nyomán Minneapolisból kiinduló tiltakozáshullám mára az USA minden részét elérte, s ez kiváló alkalom az orosz hivatalnokok, titkosszolgálatok és online trollok számára, hogy megkíséreljék aláaknázni az amerikai demokráciát s ezzel együtt az USA nemzetközi dominanciáját.

Az amerikai társadalom válsága legalább három mentén formáló stratégiai előnnyel kecsegtet a Kreml számára. Az első és legfontosabb ezen tényezők közül az, hogy a hitelét veszítő demokratikus berendezkedésű társadalmak immár leírhatók úgy is, mint a rasszizmus, idegengyűlölet és a társadalmi megosztottság melegágyai. 

A második tényező az, hogy innentől kezdve az Egyesült Államok előljárói valahányszor kritizálni próbálják majd az orosz vagy a kínai vezetést például alapjogok megsértése vagy a kormányzat elleni tüntetések miatt, ezek a nyilatkozatok könnyedén félresöpörhetők álszentségre hivatkozva.

Végezetül Moszkva nemcsak arra vár, hogy az USA megszűnjék az egyéni szabadság hazájaként szerepelni a közvélemény szemében, de arra is, hogy komoly kétségek merüljenek fel a nemzetközi közösség körében azt illetően is, hogy az ország megbízható szövetséges. 

A Kreml legfőbb célja, hogy az Egyesült Államok befolyását a nyugati féltekére korlátozza, továbbá, hogy az USA nemzetközi szövetségi rendszere fellazuljon.

Ezért sem kívánja Moszkva Biden győzelmét. Ennek következtében ugyanis Washington figyelme újfent a transzatlanti együttműködés megerősítésére irányulna, amelynek eredményeképpen az USA Oroszország-politikája is megkeményedne (főként gazdasági szankciókhoz hasonló stratégiai lépések formáját öltve)."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. február 09. 21:09
Nem valószínű hogy Putyin Trumpot meg akarja buktatni, jobb ez neki mint egy demokrata elnök. Márpedig ha mélyül a válság az Trump elnökségébe is kerülhet.
yanoo
2020. szeptember 04. 15:45
Pontosan ezért mélyítik a válságot.Egyébként van párhuzam Magyarországgal, amikor itt tombolt a járvány és a kormány a járvány elhárításán dolgozott, akkor támadt az ellenzék neki a kormánynak new yorki parancsra. Most az USA-ban van a járvány a tetőpontján és ezt az időt találták alkalmasnak rátámadni a kormányra egy néger bűnöző mártírrá emelésével. Semmi sem történik véletlenül.
Bendeguz79
2020. július 09. 22:20
Nagyon gyanitom, hogy kepessege letezne azt megallapitani, kulonosen a media altal hirdetett allitasokbol. De az tagadhatalan, hogy D.J.Trump egy rendkivulli egyenisegu szemey. Az persze eletkorulmenyeibol ered. SOHA senki NEM volt kepes neki NEM-et mondani semmiben. Egesz eleteben csak akivel nem volt megelegedett teljesitmenyvel azt kirugni. Mindeg a sikerek kovettek minden vonalon. Uzleti, egyeni eleteben. Az egyedulli amit meg nem sikerult elnyerni volt az elnokseg. NEM volt Koztrasag parti, de a Koztarsasagi part versenyebe ugrott bele. S amit meg soha senki nem volt kepes elerni, 17 igen ismert, kepes, gyakorlott Koztarsasagi part vezeto politikussait ugy elverte a valasztasokon ,hogy azok csak porzottak. Hilary elleni versenyeben is, a Media es a vilag biztos volt hogy Hilary gyoz. De mire a szavazatok megszamolva, Hilary a biztos gyoztes lett a vesztes. Es eleg jo aranyban am. Az ossz 538 elnokvalaszto kerulewtekbol 306-ben a nyertes lett. Kulonosen a dolgozo, az u.n. "blue-collor" dolgozok, a regi demokrata bastyainak eleguk lett a liberalis szocialista sulyedesbol, s hogy minden munkalehetoseg Kinaba lett kuldve a balos politikus vezetok elvei alatal. Olvasod a media-t? Valossgban teljes ismetlese az 2016-os esetnek. Minel erosebben tuntetnek az "antifak" annal erosebben all szmben veluk a dolgozo-adofizeto lakossag. Eleg volt a cuclizasbol es pelenkazasokbol. Idje a sajat hatsoreszuket tisztinai onmaguknak. Ne feledd az akcio-reakcio torvenyet.
Emmanuel Goldstein
2020. július 09. 22:18
Trump nemcsak önveszélyes elmebeteg, de az USA első számú biztonsági kockázata is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik