Nem vagyunk felkészülve egy válságra

2019. október 06. 10:51

A kormány 2010 óta mindig ügyelt arra, hogy a gazdasági sikeresség látszatát fenntartsa. Interjú.

2019. október 06. 10:51
Chikán Attila

„Egy olyan időszakban ülünk le beszélgetni, amikor Magyarország legfontosabb makrogazdasági adatai jónak mondhatók. Jogosan merül fel a kérdés: meddig tartható fenn ez a lendület, és kellően megalapozott-e, amikor szerte Európában a dekonjunktúra jelei mutatkoznak?

Azt senki nem vitatja, hogy ezeknek a mutatóknak jó része elfogadható állapotban van. Az a kérdés, hogy ezt milyen eszközökkel és áron érjük el. Ebből a szempontból a mértékadó hazai közgazdászok nagy többsége nem optimista a kedvező folyamatok megalapozottságát és tartósságát illetően. Magam is ezen az állásponton vagyok.

A kormányzati kommunikáció eltérő mutatókat használva szemben áll a véleményünkkel.

A kormány 2010 óta mindig ügyelt arra, hogy a gazdasági sikeresség látszatát fenntartsa. Ez általában jellemző a kormányokra, most azonban különösen fontos ezt sugallni mind belpolitikai szempontból, mind pedig a külvilág számára is, hiszen ezzel az úgynevezett »magyar modell« eredményességét kívánják igazolni. Ennek azonban ára van,

a rövid távú sikerekért a kormány feláldozza a hosszú távú gazdasági és társadalmi érdekeket.

Igaz, lehet a sikerességet a szokásostól teljesen eltérő módon is értelmezni, de ehhez olyan új, következetes fogalmi és intézményi rendszert kellene felvázolni, amit én nem látok. Fontos, hogy a legnemesebb nemzeti célok sem valósíthatók meg a gazdaság alapvető működési szabályainak betartása nélkül. A kritikus észrevételeket persze lehet azzal elhárítani, hogy »a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk.« Vagyis azt, hogy hogyan alkalmazkodik a magyar gazdaság egy számára kedvezőtlen fordulathoz, azt majd eldöntik akkor, amikor ennek szükségessége bekövetkezik. Az tudvalévő azonban, hogy a gazdasági változások nem egyik napról a másikra következnek be, fokozatosan épülnek fel, s az alkalmazkodáshoz is időre van szükség.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libraman
2020. április 11. 19:36
Sértődött, rosszindulatú, károgó varjúk, Chikán, Csaba László, Bod Péter, Mellár, Pálinkás! A magyar, felelős gazdasági-politikai életben, semmi sem lesz már rátok bízva aljas hitszegők!
Csicsó
2019. október 24. 00:36
Nagyon ügyes vagy. Valkai segítségével írtál ilyen balgaságot?? A gazdasági sikeresség miből tartható fenn, szerintem IMF, IMF, IMF IMF, Vagy a baloldali adományokból vagy a sok drog pénzéből.
makapaka2
2019. október 24. 00:36
Bla..Bla...Bla....
makapaka2
2019. október 24. 00:36
Az ügyeletes siránkozó keveri a fécest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik