Metró helyett biciklivel a 3-as metró felújítása alatt

2016. május 3. 11:37

Vitézy Dávid
Facebook
Nem állítom, hogy a hármas metró felújítását biciklivel meg lehetne oldani. De tudjuk: a legsűrűbben járó pótlóbuszok sem képesek kiváltani a metró kapacitását, így minden alternatív megoldás fontos (lenne).

 

„Közeleg a hármas metró felújítása - a pótlás kapcsán már megjelentek az első »gigadugókról« szóló hírek, tegnap a kiskörúti villamosok leállítási terveit kritizálták többen, én is. Még van idő a felújítás kezdetéig, így érdemes lenne arról is beszélni, miről nincs szó a tervekben.

Bécsben is van metrófelújítás, épp az U4-est újítják fel egy rövid szakaszon. A szemlélet azonban gyökeresen más, mint ahogy ma a hármas metró felújításának terveihez itthon viszonyulnak: a kerékpárt a metrópótlás eszközének tekintik. Külön biciklis útmutató készült, amivel arra ösztönzik a bécsieket, hogy a metrópótlás idején váltsanak biciklire - még ingyen e-bike-ot is kipróbálhatnak és ha tetszett, bérelhetnek. Ahogy a részletes, térképes útmutatóból kiderül: a metró ideiglenes végállomásánál több száz kerékpártámaszt helyeznek el, kerékpár-szervízt nyitnak. (Részletek: http://www.fahrradwien.at/radfahren-waehrend-der-u4-sperre/)

Nem állítom, hogy a hármas metró felújítását biciklivel meg lehetne oldani. De tudjuk: a legsűrűbben járó pótlóbuszok sem képesek kiváltani a metró kapacitását, így minden alternatív megoldás fontos (lenne).

Ehhez képest a nyilvánosságra hozott tervekben nincs szó:

1. A vasút intenzív bevonásáról a Nyugati-Újpest és a Nyugati és Kőbánya-Kispest közötti irányokon, menetrendi fejlesztésekkel és tarifaintegrációval.

2. Kötöttpályás kapacitásbővítésről - például: a tervek adottságként írják, hogy a 14-es villlamos sűrítésének korlátja a káposztásmegyeri egyvágányos végállomás kapacitása - de egy 137 milliárdos metróberuházásnál ez miért adottság? Arról nem is beszélve, hogy a Margit híd felújításánál, a 4-6-os szinte folyamatosan fenntartott üzeme alatt már megtanultuk: ideiglenes vágányt építeni akár egy kilométer hosszban sem »nagy ügy«, egy hétvége alatt megy - a 14-es így akár a Nyugatiig is járhatna az északi és a belvárosi metrószakasz felújítása idején.

3. A kerékpáros közlekedésről úgy általában nincs szó, azon túl, hogy a pótlóbuszok közlekedése miatt megszüntetnének kerékpárutakat.
A kerékpáros közlekedéssel a metró kapacitását nem lehet kiváltani, ez nyilván illuzió lenne - de néhány százalék könnyítés is sokat számít a kapacitáshiányos pótlóbuszoknak. Ráadásul, a kerékpáros »metrópótlásnak« szimbolikus üzenete is van: lehet, hogy dugót okoz a metrópótlás és zsúfoltak a buszok, de ha sietsz, kínálunk alternatívát. Ehhez persze az Üllői úton és a Váci úton kerékpársávok lennének szükségesek, beszélni kéne a kiskörúti kerékpársáv esetleges kapacitásbővítéséről, a metrók ideiglenes végállomásán nagykapacitású kerékpár-tárolókról, esetleg a hármas metró felett bővülő vagy legalább a ma érintett állomásokon (a Corvin-negyedtől a Dózsa György útig minden álllomásnál elérhető!) speciális kedvezményekkel működő Bubiról.

A hármas metró pótlására csak a pótlóbusz nem megoldás és a kiskörúti villamos leállítása helyett érdemes lenne Bécshez hasonlóan új, kreatív megoldásokon is gondolkodni. Ezt a posztot nem kritikának, inkább ingyenes inspirációnak szántam :) - bőven van idő, a pótlóbuszok beszerzéséről még nem is született döntés, a metrófelújítás kiviteli tendere meg sem jelent - akár jól is lehetne csinálni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ja!

Ha a kerékpáron dinamó is van és áramleszedővel még Paks2 megspórolható. Ha a közlekedés tudós szájára is felszelnék, akkor talán még exportálni is tudnánk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés