Mi történik a Petőfi hídon, és mit lehet ezzel tenni?

2015. október 14. 16:35

Magyar Kerékpárosklub
kerekparosklub.hu
A kerékpárral közlekedők rámpákkal történő járdára terelése a szalagkorlát átvágásával – bár sokaknak segítséget jelenthet – nem kezeli a Petőfi-híd legfőbb problémáit, hanem megerősíti a járdán biciklizés rossz gyakorlatát és szinte legalizálja az autók gyorshajtását.

„A kerékpárral közlekedők rámpákkal történő járdára terelése a szalagkorlát átvágásával - bár sokaknak segítséget jelenthet - nem kezeli a Petőfi-híd legfőbb problémáit, hanem megerősíti a járdán biciklizés rossz gyakorlatát és szinte legalizálja az autók gyorshajtását.

Az az abszurd helyzet alakult ki, hogy aki a felfestéseket követi, szabálytalanul fog a járdán közlekedni, aki viszont a KRESZ szerint az úton haladna tovább még gyakrabban érhetik atrocitások. Bár a járdán tekerés megkönnyítése sokak közlekedését fogja megkönnyíteni, ez nem járhat a szabályosan közlekedők, hátrányos helyzetbe hozásával, veszélybe sodrásával. A Kerékpárosklub ezért továbbra is szorgalmazza kerékpáros nyomok felfestését a külső forgalmi sávba, egyértelművé téve, hogy nem kötelező a járdán tekerni, az úton haladók szabályosan közlekednek. Kerékpáros nyomok nélkül az úttesten szabályosan kerékpározót érő atrocitás felelőse lesz az út forgalomtechnikai kezelője, a BKK is.

Igazi megoldást azonban csak irányhelyes kerékpársávok kialakítása jelentheti a híd felújításakor, a kétoldali lehajtóknál biztonságos találkozási (fonódási) pontok kialakításával. A főváros Balázs Mór tervében lefektetett célok - 2030-ra 10%-os kerékpáros arány Budapest közlekedésében - elérését kizárólag ilyen következetes, jövőbe tekintő és nem a gyalogosok kárára történő fejlesztésekkel lehet elérni.”

 

*

 

A Magyar Kerékpárosklub konkrét javaslatait a Petőfi híd és környékének bringabaráttá tételéről – amelyet a Budapesti Közlekedési Központnak is elküldtek – itt olvashatják.  

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vízibiciklit nekik.
BUBI-ról BUZI-ra, akarom modani BUVI-ra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés