Biciklikerülő utat!

2015. augusztus 7. 8:24

Sétáló Botond
Lokál
Lassan újabb Critical Mass szerveződhetne. A két lábon járók és a négy keréken gurulók részvételével. Vagy alakítsák át a fővárost és hozzanak létre biciklikerülő utakat. Mert ez így már elég durva…

„Emlékszem, itt – most éppen a Nyugati tér rehabilitációját és a bevándorló áradatot nézve –, nem olyan régen még Critical Mass címszó alatt ezernyi kerékpáros tekert, követelve a »szabad biciklizés« jogát. Azaz a kerékpárutakat, meg a kerékpárjogokat, meg a ki tudja még mit. És a végén felemelték cangájukat a fejük fölé és kész. Még a Demszky-korszakban volt mindez. Liberális városvezető liberalizálásáért tekertek az ultra liberális kétkerekesek.

Aztán a konzervatív városvezetéstől megkapták, amit akartak. Sőt, annál is többet. Ma már az az érzése az embernek – ha utasként, vagy sofőrként autóban ül –, hogy a kerékpárosokért van a közlekedés, amelyben megtűrt személyek a gyalogosok és az autósok.

(...)

Magam láttam sétáim során, hogy a gellérthegyi Sánc utcában egy piros lámpa miatt – szabályosan közlekedő – fékező autóba simán belehajtott (utolsó utáni pillanatban fékezve) a kerékpáros, összekaristolva a gépkocsi hátulját, majd kivette fülhallgatóját, leporolta gatyáját és meg sem várva a kocsiból kiszálló, megszeppent és egyben joggal dühös sértettet, konstatálva a lepattant cangaláncot, hipp-hopp visszahelyezve azt, és fülhallgatóját visszadugva tekert át a piroson. Hogy kárt okozott? Ugyan már! Megtalálható? (Rendszám?) Ugyan már!

Vagy ott vannak a Szilágyi Erzsébet fasor úttestjén tekerők, miközben rendesen kiépített biciklisáv van a gyalogosok útját felezvén. Vagy vehetjük az egyirányú Bajza utcában felfestett (menetirány szerint és szembejövőként is) biciklijeleket, amelyek között egy autó nem fér el, főleg, ha parkolnak is az út két oldalán. Az semminél sem természetesebb, hogy a rasztafrizurás bódult kerekezők letörik a buli negyedben óvatlanul közlekedő, parkoló kocsik visszapillantóit, felugratnak járdára, majd vissza az úttestre, mert ők sietnek, ki tudja hová…

Lassan újabb Critical Mass szerveződhetne. A két lábon járók és a négy keréken gurulók részvételével. Vagy alakítsák át a fővárost és hozzanak létre biciklikerülő utakat. Mert ez így már elég durva…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na és a posztoló szerint az emlegetett bunkók, ha nem volna biciklijük, kulturáltabban közlekednének?

Tessék már rendszerekben gondolkodni! Emberek (bunkók és kulturáltak) el akarnak jutni A-ból B-be egy zsufi nagyvárosban. Nagyvárosi érdek, hogy minél többen válasszák a bicajt, mert
- kb. arányos a közlekedő testméreteivel, szemben egy olyan autóval, amiben egyedül ül a közlekedő
- nem pufogtat ki benzingőzt.

A Váci úton tilos bicajjal menni?

Tényleg hiányzik Lipótmező...

Mér, a Józsi bácsi részt vett tanfolyamon?

A salgótarjáni elkerülő és bevezető utat is a kerékpár út miatt tették járhatatlanná Annyira szűk, hogy a gyengébb képességű sofőrök, nem bírnak rajta közlekedni.

A kórháznál nem kevés parkolóhelyeket számolnak fel éppen a bringa út miatt, holott parkolóhely eddig sem akadt. (A kórháznak van parkolóhelye, ahol szemrebbenés nélkül beszedik a behajtási díjat akkor is, ha nincs parkolóhely).Nyilvánvalóan a betegek majd kerékpárral fognak a rendelőintézetbe menni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés