Kritikus tömeg

Az EU-ban a magyarok autóznak a legkevesebbet és kerékpároznak a harmadik legtöbbet

2015. január 21. 19:34

Az Eurobarométer felmérés szerint Magyarországon az emberek 33 százaléka közlekedik elsősorban autóval, míg 22 százaléka kerékpárral. Ezzel hazánk az EU legkevésbé autózós és harmadik legkerékpározósabb országa (a dánoknál 23, a hollandoknál 36 százalék ugyanez az érték).

Magyarországon minden ötödik ember számára a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköz – írja a Magyar Kerékpárosklub az Eurobarométer kutatása alapján. Az Európai Unió megbízásából készülő Eurobarométer 2014. novemberi adatai szerint csak Hollandia és Dánia előzi meg Magyarországot a rendszeres kerékpárhasználatban.

A felmérésben a magyarországi megkérdezettek 22%-a válaszolta azt, hogy a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköze, ami alig valamivel marad el Dánia 23%-os mutatója mögött. Az első helyezett Hollandiában az emberek 36%-a közlekedik rendszeresen kerékpárral.

Az Eurobarométer szerint az egész EU-ban Magyarországon a legkisebb, mindössze 33 százalékos az elsősorban autóval közlekedők aránya. A városi tömegközlekedést használók 28 százalékos arányával Magyarország a negyedik helyen áll az Európai Unióban.

A kérdőívben használt pontos kérdés a következő volt: „Egy átlagos napon, milyen közlekedési eszközt használ a leggyakrabban?”

A bejegyzés trackback címe: https://kerekpar.mandiner.hu/trackback/14768