Az EU-ban a magyarok autóznak a legkevesebbet és kerékpároznak a harmadik legtöbbet

2015. január 21. 19:34
Az Eurobarométer felmérés szerint Magyarországon az emberek 33 százaléka közlekedik elsősorban autóval, míg 22 százaléka kerékpárral. Ezzel hazánk az EU legkevésbé autózós és harmadik legkerékpározósabb országa (a dánoknál 23, a hollandoknál 36 százalék ugyanez az érték).

Magyarországon minden ötödik ember számára a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköz – írja a Magyar Kerékpárosklub az Eurobarométer kutatása alapján. Az Európai Unió megbízásából készülő Eurobarométer 2014. novemberi adatai szerint csak Hollandia és Dánia előzi meg Magyarországot a rendszeres kerékpárhasználatban.

A felmérésben a magyarországi megkérdezettek 22%-a válaszolta azt, hogy a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköze, ami alig valamivel marad el Dánia 23%-os mutatója mögött. Az első helyezett Hollandiában az emberek 36%-a közlekedik rendszeresen kerékpárral.

Az Eurobarométer szerint az egész EU-ban Magyarországon a legkisebb, mindössze 33 százalékos az elsősorban autóval közlekedők aránya. A városi tömegközlekedést használók 28 százalékos arányával Magyarország a negyedik helyen áll az Európai Unióban.

A kérdőívben használt pontos kérdés a következő volt: „Egy átlagos napon, milyen közlekedési eszközt használ a leggyakrabban?”

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fenntartani valóban lassan luxus lesz az autó. Ráadásul az autósokat ott büntetik ahol csak lehet. Vadásznak rájuk a közteresek és a zsaruk is, a 30-50ezres bírságok mindennapossá váltak.

Persze az ilyen felmérések mindig csalókák. Eddig is sokan kerékpároztak csak gondolom eurobaromék nem mérték fel az eddigi állapotokat.

cca. március 15-én kezdem a bringa szezont. magasabban lakom, 14+ Celsiusra vagyok kalibrálva. Autó: ha sok cuccot kell vini, vagy külföld sztrádán. Bringával Balcsira is le tok mék.

Igen, vidék dobhatja meg. Amúgy meg tévedtem.

Már 2010-ben is volt ilyen felmérés:

Akkor másodikok lettünk :D

2010: Magyarország a második legkerékpárosabb ország az EU-ban

http://kerekparosklub.hu/szakm..

Ha így teszik föl a kérdést, akkor én is a biciklisek %-át javítom, de ez igazából ostobaság. Amikor 5 km-nél kisebb távolságra van dolgom, akkor jobb a bicikli, ha nagyobb távra, akkor jobb az autó. Ha pedig összeadom a megtett kilométereket, az autó toronymagasan vezet.

Talán célszerűbb lett volna, ha úgy teszik fel a kérdést:
"Ön milyen közlekedési eszközzel jár munkába, iskolába ill. vásárolni, ügyeit intézni?"

én még másnaposan is

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés