Iszik és teker? Mértékkel, miért ne?

2014. július 24. 13:03

Rajcsányi Gellért
Mandiner
A bringázás terén mindenesetre több szabadságban részesülnek ezután az állam polgárai, helyesen. Most jön a polgárok feladata: ezzel a szabadsággal felnőtt módjára, belátóan, felelősen élni.

 

Tegye fel a kezét az, aki bringázott már alkoholfogyasztás után.

És utána még egyszer, ha balesetet okozott ezzel.

Nos, ennyire életszerű a kerékpározás mértékletes alkoholfogyasztás utáni engedélyezése, és ennyire volt fölösleges korlátozás a korábbi tiltás.

A 2010 óta regnáló kormányzatról nem mondható el, hogy a társadalom különböző szektoraival, léthelyzeteivel kapcsolatos szabályozások liberalizálását tartaná szem előtt − kivéve az otthoni pálinkafőzés engedélyezését. A több államban és több szabályozásban hívő kormányzat viszont egy területen megnyitotta a szabadság kis szelepét. Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van − derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Ez egy, a valósághoz igazodó, életszerű, az embereket felnőttként kezelő döntés. 

A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni némi alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem. A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe. A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Legyen szó akár romkocsmába elbringázó, ott 1 korsó sör fölött elmerengő, majd hazatekerő urbánus fiatalokról vagy a pincéjében bort fejtő, majd a szőlőhegyről a faluba visszatekerő Józsi bácsiról, a magyar társadalom életében benne van az, hogy néha akad némi alkohol az épp kerékpározó tagjaiban. A lényeg itt is a mérték, az ember tudatossága, hogy mennyi alkoholt fogyaszt és utána mennyire mer bringára ülni. Az, aki mattrészegen kanyarog haza a kocsmából, eddig is így tett, hiszen valószínű, hogy nem a friss Magyar Közlöny által közölt jogszabályok alapján élte az életét. És ezután is így tesz majd. De egy pohár bortól vagy sörtől nem kell félteni a magyart, hadd tekerjen haza így, ha képes rá. És igen, a rendőrség is jobban jár, ha nem bringások ilyen-olyan szívatásával lesz elfoglalva, hanem a valódi rendbontóktól védi majd a rendet.

Igaz, információink szerint a szabálymódosítás megalkotói nem keresték meg a kerékpáros szervezeteket a kerékpárosokat érintő döntés meghozatala előtt − bár 2014-ben egy ilyen civil szervezetekkel való állami, államhatalmi előzetes konzultáció lenne a meglepő. Sajnos.

Kérdés: felkészülhetünk az alkoholfogyasztás utáni autóvezetés tilalmának fellazítására is? Adná magát a döntések logikája. És ahogy a térképből látható, Bezzegnyugat felnőttebbnek kezeli a társadalmait, mint a jobbára autóvezetési zéró toleranciát alkalmazó, ettől függetlenül az alkoholizmus népbetegségével küszködő kelet-európai országok.

A bringázás terén mindenesetre több szabadságban részesülnek ezután az állam polgárai, helyesen. Most jön a polgárok feladata: ezzel a szabadsággal felnőtt módjára, belátóan, felelősen élni. Több szabadságjog, több egyéni felelősség. Most a bringázásban, aztán majd más területeken is, remélhetőleg.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés