Módosul a KRESZ: lehet inni és kerékpározni

2014. július 18. 20:40
Szombattól se fő-, se mellékúton nem lehet alkoholfogyasztás miatt megbírságolni a kerékpárosokat a Magyar Közlönyben megjelent módosítások értelmében, ha egyébként képesek a biztonságos közlekedésre.

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van - derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe. A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is. Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

azért leginkább magukat veszélyeztetik, de ettől eltekintve lényegében egyetértek:
pont elég iszákos már így is a nemzetünk. semmi szükség megtámogatni benne.

Hát nem tudom.

Egy kacsázó részeges bicajosra hamarabb felfigyelek, mint a szabályosan közlekedőre, aki a leesett lánc miatt éppen akkor terül el amikor autómmal pont méllé érek. Vagy akkor gondol hirtelen egyet, hogy ő balra akar kanyarodni. Szóval akkor már inkább igyanak, jobban felfigyelek rájuk.

Nem kell az alkoholra fogni mindent.
Egy pohár bor, sör nem árt, az autósnak sem.

Egyébként meg a biciklisek tök mindegy isznak e vagy sem.A fővárosban - tisztelet a kivételnek - vakon, fülhallgatóval mennek mint a zombik. Járdán, piroson, szemben, lendületből.
Számukhoz képest aránytalanul sok kerül balesetbe, saját hibájából.
A rend őrei levadászhatnák már őket.

Hat ez hamubasult faszsag. A biciklisekre vonatkozo kovetelmenyeket szigoritani kene, nem enyhiteni. Mar az is botrany hogy ugy vehetnek reszt a kozlekedesben, hogy meg egy elmeleti kresz vizsgat se kovetelnek meg toluk.

Így aztán megváltja őket a Megváltó.... biciklin.

Oldaltávolság?
Az alagútban?A Lánchídon?
Honnan?
Jön egy szembe a záróvonalat átlépve, egy meg jobbról előz.

Egyébként igazad van, csak ahol nincs hely biciklizni, ott nem kellene biciklizni, akkor sem, ha az nincs tiltva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában