Kiskörúti pirosozás a Nagy Kerékpáros-ellenőrzés Napjaiban

2013. július 18. 11:01
A napokban zajló kiemelt rendőrségi ellenőrzés ellenére a kerékpárosok háromnegyede nem állt meg a Károly körúti zebrák pirosainál.

A keddtől csütörtökig tartó rendőrségi Nagy Kerékpáros-ellenőrzés Napjai minket is megihlettek. Kíváncsiak voltunk, hogy egy ilyen időszakban a kerékpárosok mekkora része áll meg a piros jelzésnél. Mivel az autós kereszteződések esetében a pirosozás a komoly egészségügyi kockázatok miatt kevésbé jellemző a biciklisek részéről, villanyrendőrrel védett gyalogátkelőket választottunk, ahol sokszor tapasztaltuk, hogy hiába állunk meg a tilos jelzésnél, sorra húznak el mellettünk mások.

A Károly körút két jelzőlámpájánál, az Astoria villamosmegállóhoz vezető zebránál, valamint a Madách teret a Városháza térrel összekötő zebránál videóztunk tizenöt-tizenöt percig szerda délután és csütörtök reggel. Az eredmény minden, csak nem örömteli: a véletlenszerűen kiválasztott, nem reprezentatív mintaidőszakban 25-en hajtottak át a piroson, és csak kilencen várták meg, hogy zöldre váltson a lámpa (a felvételen nem látszanak mind a kilencen, mivel kilógtak a képből, amikor öten várakoztak egymás mögött a Városháza téri zebránál).

A pirosozásnak vannak fokozatai: valaki előbb körülnéz, majd ha nem jönnek gyalogosok, óvatosan átcsorog a tilos jelzésen. Mások lassítás nélkül vágnak át a gyalogosok között (a videón 1:30-nál látható egy ilyen versenyző). De ha belegondolunk, hogy az autósok közül a esetek legalább 99 százalékában mindenki megáll a pirosnál, ha van keresztforgalom vagy gyalogos, ha nincs, mindjárt nem tűnik elfogadhatónak az óvatos pirosozás sem.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom majd néhány kerékpáros majd elmagyarázza, hogy ez miért nem gond...

Gyerekkoromban - a 60-as években- a városunkban volt egy rendőr, aki elkapott bennünket ha szabálytalanul vagy lámpa nélküli biciklivel jártunk, majd kicsavartatta a szelepeket velünk, amelyeket a víznyelőkbe kellett előtte dobnunk. Öcsi, mondd meg apádnak, vegyen rá lámpát, dinamót...stb!-mondta.
Akkor megtanultam, ha nem akarom tolni a laposkerekű biciklit, akkor csak az udvaron tekerhetek, az úton nem lehet szabálytalanul!
Ennek a sok felnőtt idiótának meg be kellene vonni a kerékpárját szabálysértésük esetén!
Nemcsak a zebrán tekernek át, de a kereszteződéseken is a tilosban.
Kedvencem, amikor a zebrán lendületből és a semmiből előtűnve, a biciklin ülve elém hajtanak. Várják a veséjüket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés