Ne legyen elszalasztott lehetőség a Bajcsy-Zsilinszky út átalakítása!

2013. május 30. 9:56
Az úttesten most kialakított busz-kerékpársávok attól félünk, hogy mégsem fogják kiváltani a rossz, de népszerű bicikliutat.

„2013 májusában újra felhívtuk a BKK figyelmét a Bajcsy busz- kerékpársávjainak hiányosságaira. Ezek a következőek voltak:

  • A kereszteződések nem közelíthetőek meg, a sávok nem kapcsolódnak a meglévő hálózathoz. A busz- biciklisávok sajátossága, hogy ha bent áll a busz a sávban, valamint taxik töltik fel a helyet, akkor lehetetlen előre menni a piros lámpához. A kerékpáros így kénytelen a dugóban szívni a buszok és autók füstjét, mintha nem is biciklin ülne. Ez az Andrássy út- József Attila utcai csomópontban a legjellemzőbb, ahogy a csatolt kép is mutatja. A Deák tér irányában pedig a két oldalról érkező forgalom feltölti a sávot, mely a kereszteződés előtt elfogy és a kerékpárost újra autók közti szlalomozásra és különböző időben zöldre váltó kanyarodó sáv előtti vagy melletti centizésre kényszeríti. Az infrastruktúra lényege a kritikus pontok problémáinak megoldása lenne, de itt pont ez hiányzik. Nem véletlen, hogy szinte mindenki a járdán, gyalogosok közé vezetett bicikliúton halad a Deák térig.

  • A sávok hirtelen elfogynak és a bringás egy autópályán találja magát. Az Anker köz és az Andrássy út között a kerékpársáv hirtelen busz- kerékpársávvá változik, a biciklistát mégsem helyezi el a jelzés az úton. Így folyamatos konfliktusforrást jelent a helyzet a buszvezetőkkel és az Andrássy útra kanyarodó autósokkal. A busz- kerékpársáv ráadásul északi irányban a Hajós utca vonalában véget ér, a biztonságos infrastruktúrát váró kerékpáros itt pár bicikli piktogrammal jelzett 6 sávos, jellemzően gyorshajtó autók által elfoglalt sztrádán találja magát, ráadásul a kereszteződésben semmilyen jelzés nem jelöli ki a bicikli helyét az úton. Nem csak a korábban is baleseti gócpontnak számító Podmaniczky utcai kereszteződésben hiányoznak a jelzések, az Alkotmány utca vonaláig pár közös sávhasználatot jelző kerékpáros nyomot leszámítva gyakorlatilag semmilyen infrastruktúra nem váltja ki a korábbi bicikliutat.

  • Szükséges a jelzőlámpák éjszakai bekapcsolása. A Bajcsy- Zsilinszky út autópálya jellegének csökkentése és a keresztirányú forgalom segítésének érdekében javasoljuk a lámpák egész napos bekapcsolását. Jelenleg ugyanis éjszaka ezek nem működnek, ami több csomópont és zebra esetében a gyorshajtók miatt nagyon balesetveszélyes.

Mi a Kerékpárosklubnál mindig üdvözöljük a régi rossz infrastruktúrák kiváltását, ahogy ezt az Andrássy útnál is tettük. A Bajcsy-Zsilinszky út precedens lehetne arra, hogy az évről- évre növekvő bringás tömeget látva a főváros a régi rossz infrastruktúrát lecseréli biztonságosan, gyorsan és felesleges oldalváltásokat nélkülözően használhatóakra. Amennyiben viszont tényleges beavatkozásokat kerülve, javaslataink figyelembevétele nélkül marad a Bajcsy-Zsilinszky út átalakítása, kerékpárosok szemében ez egy visszalépés lesz a szubjektív biztonságérzetet nyújtó, szakmailag mégis elégtelen bicikliúton eltöltött évekhez képest. Szeretnénk, ha javaslataink figyelembevételével olyan fejlesztések kerülnek kialakításra, ami nem csak a mai biciklis tömegnek, hanem a jövő fejlődésének is évekig megfelelőek lesznek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés