Már Zágrábban is van közbringa

2013. május 15. 11:35
A projekt egyelőre kísérleti jelleggel, hat dokkolóállomással és mintegy félszáz kerékpárral működik, de ha beválik, akkor a horvát főváros pályázatot ír ki további biciklibeszerzésre.

Közösségi kerékpárkölcsönző rendszert kapott Zágráb. A városon belüli közlekedésre szánt bicikliket a horvát főváros hat frekventált pontján lehet felvenni, illetve leadni. A három hónapos kísérleti projekt célja a kerékpáros közlekedés fejlesztése a közel nyolcszázezer lakosú városban. Amennyiben a rendszer hatékonynak bizonyul, akkor a városvezetés nyilvános pályázatot ír ki biciklibeszerzésre. Egyelőre mintegy félszáz kétkerekűt állítottak üzembe, ezeket a főpályaudvarnál, a Műszaki Múzeum közelében, a Kvaternik téren, a Nemzeti és Egyetemi Könyvtárnál, a Petrinjai (Petrinjska), valamint a Gundulic utcában kialakított állomásokon lehet kölcsönvenni.

A felhasználóknak az első bérlés előtt aktiválniuk kell nextbike-számlájukat. Ezt megtehetik a nextbike.hr internetes oldalon, a szállodák, hostelek recepcióján vagy a turisztikai információs központban. A számlanyitás 79 kunába (mintegy 3200 forint) kerül, amiért cserébe a bérlő megkapja a lakat kódját, illetve ezt az összeget lebiciklizheti. A szolgáltatás az első órában minden nap ingyenes. Minden további óra biciklihasználatért nyolc kunát (valamivel több mint egy eurót) kell fizetni.

A keddi projektindítón elsőként Milan Bandic főpolgármester „váltott bérletet” a közösségi kerékpárra. Zágrábban 250 kilométernyi bicikliút van a Hina horvát hírügynökség jelentése szerint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés