Keep calm and ride in the winter!

2013. január 18. 12:48

Halász Áron
Cycle Chic
Budapesten egyre többen tekernek télen is és ez nem véletlen. A bringa most is a legegyszerűbb közlekedési eszköz, amivel a legkönnyebben lehet eljutni bárhová.

Budapesten egyre többen tekernek télen is és ez nem véletlen. A bringa most is a legegyszerűbb közlekedési eszköz, amivel a legkönnyebben lehet eljutni bárhová. Oké, néha esik valami az égből. Oké, hideg van. Ez gyalog és autóban is kényelmetlen. De nincs sokkal hidegebb a megállóhoz hozzáfagyva, amíg egy fülledt és tömött közlekedési eszközre várunk, hogy aztán másokhoz szorulva melegedjen ránk a kabát? Bringával már rég előrébb vagy mire megjön a busz vagy mire megtalálnád a parkolóhelyet. Ahogy ezt a nálunk sokkal keményebb téllel rendelkező Koppenhága példája (videó lent), vagy a sokkal bolondabb idővel megáldott Amszterdam és a egyre több hazai bringás mutatja: meg lehet csinálni.

A téli biciklis közlekedésnek sincsenek általános igazságai: mindenki a maga tempója, teste és a letekert távolságának függvényében tud alkalmazkodni az időjáráshoz. Egy biztos: átlagos távokhoz télen is felöltözhetünk a gardróbból, csak érdemes arra figyelni, hogy az arcon kívül semmi ne maradjon fedetlen, a lámpában legyen elem és vigyázzunk a vizes-csúszós utakkal. A vízálló lábbeli gyalog is alapkövetelmény. Aztán ha megvoltak az első gurulások, úgyis rájövünk, hogy milyen és mennyi ruha kényelmes a testmozgáshoz. Ilyenkor jön a legjobban egy rendes városi bringa, amin egyenes háttal lehet ülni: nem lóg ki semmi, minden ruha passzol hozzá és kényelmes tempóban is lehagyjuk az álló kocsisort. Az ízlés, stílus és megtett távhoz igazodó saját praktikák meg majd jönnek maguktól.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés