Márciusban indul a közbringa-rendszer Szegeden

2013. január 16. 16:03
Magyarországon elsőként Szegeden valósul meg a közösségi kerékpárkölcsönzés. A rendszer indulása márciusban várható, a bicikliket óránként 200 forintért lehet majd kölcsönözni, de 800 forintnál senkinek sem kell többet fizetnie.

Márciusban startol Magyarország első közbringa rendszere Szegeden. Az eredeti tervek szerint már tavaly szeptember végén elindult volna a közösségi kerékpárkölcsönzés – melyet Szegeden Citybike-nak hívnak majd –, ám a rendszer felállítása némileg több időbe került – írja a Szeged Café. A csongrádi megyeszékhely közbringa rendszerét nem a város, hanem a kivitelező szegedi Sund Magyarország Kft. üzemelteti majd, mely több mint 45 millió forintos támogatást nyert a projektre.

A tervek szerint a város 12 pontján összesen 70-80 kerékpárt lehet majd igénybe venni, további 20-30 pedig a cégnél marad tartaléknak. Ami az árakat illeti: a kölcsönzéshez szükséges regisztráció ingyenes lesz, utána óránként 200 forintba kerül majd a bringák használata, az egész napos bérlet pedig 800 forintba. Ennél az összegnél annak sem kell többet fizetnie, aki egy nap több mint négyszer kölcsönzi ki egy-egy órára a biciklit.

A kerékpárkölcsönző minden nap reggel 6 és este 21 óra között működik majd, a bringákat azonban csak a szegedi körtöltésen belül lehet majd használni. Ha valaki kivinné a területről a kerékpárt, akkor ötször hívják a megadott számot, hogy figyelmeztessék. Ha nem sikerül elérni a kölcsönzőt, akkor a biciklikre figyelő örző-védő szolgálat a kerékpárokba szerelt GPS-jeladók segítségével megkeresi a bringát. A kerékpárokat folyamatosan szervizelik, és figyelik azt is, hogy melyik tárolóban mennyi bringa van, így azokat az igényeknek megfelelően át tudják csoportosítani a tárolók között.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés