Néhány napra elhallgattunk

2012. december 22. 8:17

Tolvajkergetők
Facebook
Valaki a BRFK-nál azt szerette volna tudomásunkra juttatni, hogy nem tűrik el, hogy holmi kotnyeles civilek tolvajokat kergessenek, ráadásul kritizálják a rendőrség munkáját.

„Bizonyára észrevettétek, hogy néhány napra elhallgattunk, és a beígért lakatteszt-videó sem jelent meg a héten. Biztosan azt is olvastátok a médiában, hogy »tömegverekedés« volt a Soroksári úti Tesco parkolójában. A kettő között igen szoros az összefüggés: a rendőrség 72 órára őrizetbe vette csapatunk három tagját, miután az említett helyen visszatartottak egy kerékpártolvajt a járőr kiérkezéséig. A gyanúsítás: csoportos garázdaság. A rendőrség állításával ellentétben azonban semmiféle »tömegverekedés«, de még verekedés sem nagyon volt.

Hosszas nyomozás után egy informátor révén sikerült azonosítanunk egy, a IX. kerületben garázdálkodó kerékpártolvajt, aki mellesleg autófeltöréssel és egyéb lopásokkal is foglalkozik. Egy hajléktalan volt, aki a Soroksári úti Tesco fedett parkolójában húzza meg magát éjszakánként, egy orrfacsaró bűzt árasztó roncsautóban. Többször jártunk már nála, de sosem találtuk
»otthon«. Kedden azonban rátaláltunk, amint a kocsiban aludt. Azonnal felhívtuk a IX. kerületi rendőrkapitányságon azt a rendőrt, aki ebben az ügyben nyomozott, és közöltük vele, hogy megvan az elkövető, küldjön egy járőrt az elfogására. A tolvaj ezt hallva megpróbált elmenekülni, és dulakodni kezdett a csapat tagjaival, akik földre vitték őt. Ezalatt egy ütést kapott az arcára, amitől bedagadt a szeme. Miután ártalmatlanná tettük, ismét hívtuk a rendőrséget, ezúttal a 107-es segélyhívó számot, és jeleztük nekik, hogy a bűnöző elsősegélyt igényel. Egyik társunk, egy 19 éves srác külön is kihívta a mentőket, majd elszaladt és a saját pénzén vett egy flakon ásványvizet a vízért könyörgő »súlyos sérültnek«.

Bizonyára észrevettétek, hogy a fősodratú média konokul hallgat a Tolvajkergetőkről. Hát ez most megváltozott. A Tesco mellett előbb jelentek meg a TV2, az RTL Klub és az MTI kamerastábjai, mint a rendőrök. Állításuk szerint kifejezetten azért küldték őket, mert azt hallották, hogy »Tomcat verekedést kezdett és letartóztatták.« Hogy ki szólt nekik, rejtély. De amikor látták, hogy sajnos nem készíthetnek a Tolvajkergetők vezetőjéről kellően megalázó, bilincses vágóképeket, és nem számolhatnak be arról, hogy »az ismert szélsőséges« már megint mit csinált, villámgyorsan távoztak. A 21. elfogott tolvaj nem sztori nekik.

A kiérkező rendőrök őrizetbe vették a tolvajt, ám hamarosan a helyszínre érkezett egy nyomozó, és közölte a csapattal, hogy bűncselekmény alapos gyanúja miatt őrizetbe vesz bennünket is. Az éjszakát a IX. kerületi kapitányság bűzlő fogdájában töltöttük, egymástól elkülönítve, majd reggel közölték velünk, hogy 72 órára őrizetbe vesznek mindannyiunkat csoportos garázdaság bűntette miatt. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a rendőrség a legaljasabb módszereket fogja bevetni, hogy súlyos bűncselekménybe keverjen bennünket. A gyanúsítás szerint mi hárman minden ok nélkül,»előzetes szóváltás után« összevertük és a földön megrugdostuk a hajléktalant. Szó sem volt arról, hogy közben többször is felhívtuk a rendőrséget, és hogy mint bűncselekmény ismert elkövetőjét próbáltuk visszatartani. Minderre csak a csöves állítása volt a »bizonyíték«, ugyanis ahol történt, oda nem láttak rá a Tesco biztonsági kamerái. Persze mindhármunknak azt állították, hogy a többiek már beismerő vallomást tettek, és így próbáltak rábírni bennünket, hogy ismerjük el az alaptalan gyanúsítást.

Mivel egyetlen éjszaka alatt nem sikerült bennünket megtörni, a Gyorskocsi utcai fogházba szállítottak mindhármunkat, ahol három napon keresztül magányosan tartottak fogva egy-egy zárkában mindenkit, állatoknak sem való körülmények között. Telefonjainkat és kameránkat lefoglalták azzal, hogy azokon »bizonyítékokat« keresnek. Érdekes módon a kamerából reggelre eltűnt az SD kártya, pedig az azon levő felvételek bizonyíthatták volna, hogy mi történt. Ezt azután rajtunk keresték. Házkutatást is tartottak miatta, de hogy miért, nem értjük. Talán azt hitték, hogy a kártya hazasétált? Sajnos a kártyával számos pótolhatatlan felvételünk is odaveszett.

Az eljárás kezdettől fogva a megtörésünkre irányult. 19 éves társunkat, akinek még soha nem volt dolga a rendőrséggel, kíméletlen lelki terror alá helyezték, folyamatosan oltogatták, hogy előzetes letartóztatásba fogják helyezni, hogy a karácsonyt a börtönben fogja tölteni, és a családját évekig nem is láthatja. De nem hagyta magát megtörni, nem vallott be olyasmit, amit egyikünk sem követett el. Három napnyi bizonytalanságban tartás után kettőnket bíróság elé állítottak, és házi őrizetünket rendeltek el,»a bűnismétlés veszélyére« hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy nem hagyhatjuk el otthonunkat, amit a rendőrség rendszeresen ellenőriz, akár az éjszaka közepén is. S még örülnünk kell, hogy nem helyeztek bennünket előzetes letartóztatásba azért, mert egy bűnöző hajléktalannak 8 napon belül gyógyuló sérülést merészeltünk okozni egy jogos védelmi helyzetben!

A Tolvajkergetők működésük alatt 21 tolvajt fogtak el, köztük néhányat többször is. Közülük csupán egyetlenegy került őrizetbe. Azt az aljas eljárást, amiben bennünket részeltettek, egyiküknek sem kellett átélnie. Természetesen nem kívánjuk a rendőröktől, hogy elnézzék, ha esetleg bűncselekményt követünk el, de az, hogy kifejezetten utazzanak ránk, és minden trükköt megpróbáljanak bevetni azért, hogy súlyos bűncselekményt verjenek ránk, olyan példátlan aljasság, amit csak a 2006-os rendőrterror idején tapasztalhattunk. (Mellékes megjegyzés: a házi őrizetünket elrendelő bíró, aki figyelmen kívül hagyta, hogy ez a kényszerintézkedés rendkívüli anyagi terhet ró ránk, ugyanaz volt, aki 2006-ban törvénysértő, ezért rövid úton megsemmisített ítélettel helyezett bennünket előzetes letartóztatásba, hamis vád alapján.) A bíróság elé terjesztett iratokban már az szerepelt, hogy kifejezetten azért támadtunk rá a hajléktalanra, hogy »egy kerékpárlopás miatt elszámoltassuk«, és megintcsak nem említik, hogy mindez furcsamód a rendőrség többszöri értesítése mellett történt.

S még egy adalék meghurcolásunkhoz. Kedd este a Határ úti metróállomáson volt egy tömegverekedés. Egy hat-nyolc fős huligánbanda megpróbált kizsebelni egy negyvenes férfit, aki pechjükre kőkemény alvilági figura volt, a kilencvenes évek egyik legkomolyabb nehézfiúja, Farkas Sándor. A kitört verekedés során az ittas Farkas viperával verte szét valamennyiüket, ezután pedig rátámadt a kiérkező rendőrjárőrre, akiket szintén eszméletlenre vert, majd a Készenléti Rendőrség megerősített rohamcsapatával is harcba szállt, akik közül többen nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek, mire kényszerítő eszközök segítségével legyűrték. A kapitányságon elkapta az ügyeletes tisztet, és a bilinccsel kis híján megfojtotta, majd a fogdán is szétverte a berendezést. Farkas Sándort szabadon engedték reggel. Bennünket nem, hiszen egy bűnöző felrepedt szája sokkal súlyosabb ügy, mint egy raj eszméletlenre vert rendőr. Farkas Sándor éveket ült szervezett bűnözésért, emberkereskedelemért, súlyos testi sértésért és egyéb dolgokért. Az ő esetében nem állt fenn a bűnismétlés veszélye, szemben 19 éves társunkkal, aki még szabálysértést sem követett el soha…

Valaki a BRFK-nál nyilván azt szerette volna tudomásunkra juttatni, hogy nem tűrik el, hogy holmi kotnyeles civilek tolvajokat kergessenek, ráadásul kritizálják a rendőrség munkáját, és mindezt még be is mutassák nagy nyilvánosság előtt. Az üzenet egyértelmű: jaj annak, aki ilyet megpróbál. De tényleg azt hiszik, hogy meg tudnak bennünket félemlíteni? Ez már 2006-ban sem sikerült. Eddig is tudtuk, hogy a BRFK felső vezetésében több a patkányvér, mint az állatkórház transzplantációs osztályán. Egy olyan szervezet, amely kénytelen saját vezérkara felét letartóztatni holmi maffiacsászárokkal való haverkodás miatt, és rendszeresen fedezi bűncselekményeket elkövető tagjait, számunkra nem mérce, és igazából csak megszokásból nevezzük rendőrségnek. Ennek az egész ügynek az lesz a vége, hogy elindítjuk a sokadik kártérítési pert egy újabb ezer sebből vérző, jogszerűtlen eljárás miatt, ugyanis eddig hét ilyen pert nyertünk meg, és ez már jóval többe került a BRFK-nak, mint amennyiből felállíthatná a saját kerékpártolvaj-kergető osztályát.

Áldott Karácsonyt mindenkinek! Következő epizódunk kivételesen csütörtökön jelenik meg, december 27.-én.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés