Fűtött kerékpárutakkal serkentenék a téli biciklizést Hollandiában

2012. október 24. 16:23
Az ötletgazda szerint a beruházásnak köszönhetően visszaesne a közúti balesetek száma, kevesebb sóra lenne szükség az utak felszórásához és jelentősen csökkenne az autók téli költségeinek összege is.

Fűtött kerékpárutakról született javaslatot fontolgat néhány holland város, hogy ezzel népszerűsítse a fokozottabb biciklihasználatot a téli hónapokban. A tervezet szerint geotermikus energiát használnának a jégképződés megakadályozásához. Az útmelegítés az előzetes számítások alapján 20-40 ezer euróba (5,6-11,3 millió forint) kerülne kilométerenként. Az ötletgazda, Marcel Boerefijn szerint a beruházásnak hála visszaesne a közúti balesetek száma, kevesebb sóra lenne szükség az utak felszórásához és jelentősen csökkenne az autók téli költségeinek összege. 

Boerefijn szerint a beruházás végső nettó költsége akár kevesebb is lehet, mintha szalmával terítenék be a kerékpárutakat. „Rendkívül izgatottak vagyunk a fűtött bicikliutak miatt, mivel rengeteg kellemetlenséget tudnának kivédeni” – mutatott rá Arien de Jong, a Holland Kerékpáros Szövetség szóvivője. „Ha a kerékpárösvényeket több mint négy hétig jég borítja, az nagyjából hétezerrel több balesetet jelent, beleértve a két keréken közlekedőket is.” Az ország keleti részében fekvő Zutphen jelenleg a javaslat előzetes kiértékelésének eredményeire vár, mielőtt jövőre belevágna a kivitelezési tanulmány elkészítésébe – adta hírül a BBC News. Utrecht tartománya is kacérkodik a fűtött kerékpárutak ötletével.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés