Az önkritikus tömeg

2012. szeptember 12. 9:21

Uj Péter
NOL
Nem vagyok biciklis, de ahhoz tényleg csont hülyének kell lenni, hogy ne vegyük észre, a biciklismozgalmárok és a nyomukban tekerő polgárok milyen jót tettek ezzel a várossal.

Sinya és kollégája, Kükü biciklis mozgalmat szervezett, felvonulást, ez az a bizonyos Critical Mass. Nyolc év alatt tizenötször tekertek végig a városon, először pár tucatnyian, végül már több tízezren. A városi biciklizést valahogy menő dologgá tették. Nem egyedül ők, nyilván, de hogy nagyon benne volt a kezük-lábuk, az biztos.

Nem vagyok biciklis, soha nem is voltam, nem is leszek, minden bajom van vele, töri a seggemet, fáj tőle a derekam, de ahhoz tényleg csont hülyének kell lenni, hogy ne vegyük észre, a biciklismozgalmárok és a nyomukban tekerő polgárok milyen jót tettek ezzel a várossal.

Most Sinyáék úgy érzik: a munkát befejezték. Kész. Lehetne még órabérben civilmozgalmárkodni, fürödni egy kicsit a dicsőségben. (A dicsőség így is megvan: ott teker több ezer mozgó kis érdemrend az utcákon.) Ez a gesztus, az elégedett befejezés, lemondás is heroikusnak számít Magyarországon. Finom, elegáns önkritika a csúcson. Nem gyakori. És az időzítés: amikor kell.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Annak idején Csou En Laj kínai miniszterelnök megjegyezte, nem tudná elképzelni, hogy Sanghaj utcáin hétmillió kerékpáros helyett, hétmillió autó közlekedjen. Fantáziátlan ember lehetett.

biciklizni jó, de ettől nem leszek elempés..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában