Berlini csillagtúra

2012. június 7. 16:13

Halász Áron
Cycle Chic
A Berliner Zeitung szerint idén 150000-en vettek részt a felvonuláson és a tömegben mi is ott voltunk.

Vasárnap tartották Berlinben a Fahrrad Strenfahrt-ot, vagyis a biciklis csillagtúrát. Ez egy több évtizedes hagyomány, aminek keretében a város minden részéről - de még Frankfurt  (Oder)-ból is - indulnak menetek, hogy egy spirális formában összefűződve egyesüljenek és a bemenjenek a Berlin közepén található Brandenburgi kapuhoz. A Berliner Zeitung szerint idén 150000-en vettek részt a felvonuláson és a tömegben mi is ott voltunk. Az egyik célunk az volt, hogy tanuljunk tőlük, megnézzük, mit csinálnak jobban, mint itthon a Critical Mass. El is ámultunk, meg nem is.

A felvonulást az ADFC, vagyis a német országos biciklis civil szervezet (helyi MK) szervezi, de megannyi szponzor is támogatja, ami az itthoni CM esetében elképzelhetetlen lenne. A tömegélmény viszont elképesztő. Berlinben 3-4 millióan élnek, a bringázás aránya 15% körül van, a felvonulás pedig több évtizedes múltra tekint vissza. Így talán nem meglepő, hogy nem facebook-ról és gerilla módszerekből jött össze a tömeg (300 résztvevő fb-on egy 150ezres eseményre több, mint érdekes). (...)

A budapesti Critical Mass-t szokták a világ legnagyobb bringás demonstrációjának nevezni és szerintünk ezt a címet a Sternfahrt sem veszi el tőle. Ahogy a bankok által szponzorált New York-i óriás Five Boro menet sem. A CM ugyanis minden fesztivál-hangulata ellenére megőrizte demonstratív jellegét, míg ez inkább egy a város megannyi utcai karneváljából. Talán épp ezért sem volt dudálás (Kreuzberg egy utcáját leszámítva): ez itt megszokott.

Mivel a Sternfahrt inkább egy hétvégi bringás program, kikapcsolódás, ezért berlini tapasztalatokhoz képest sokkal kevesebb stílusos bringást láttunk rajta. De a berlini style-skálát azért így is lefedi a közönség.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés